18-jarige richtte ravage aan in De Zonnebloem

Vandaal moet klusjes uitvoeren van rechter

Het personeel had een week nodig om de school weer leefbaar te maken. fmr

IZEGEM - De 18-jarige BrechtT. uit Ieper richtte in oktober vorig jaar een ware ravage aan in enkele Izegemse scholen. De Kortrijkse strafrechter legt hem een werkstraf van 210uur op.

Op 23oktober vorig jaar hield BrechtT. samen met een 17-jarige vriend uit Izegem lelijk huis in De Zonnebloem, een school voor bijzonder lager onderwijs. Zo gooiden ze kasten omver en keilden meubels buiten, spoten brandblussers leeg op computers en de vloer en bekladden de muren en gordijnen met eieren. Zelfs de werkjes van de kinderen werden niet gespaard.

De ravage was niet te over zien. De directie en de leerkrachten hadden samen met de vrijwilligers van de Civiele Bescherming en een gespecialiseerde firma een week nodig om de school weer leefbaar te maken.

Uit verveling

Half november kon de politie de twee schoolvandalen oppakken. Ze bekenden niet alleen het vandalisme in de Zonnebloem, maar ook dat ze in diezelfde periode in het Instituut de Pélichy ruiten insloegen en verschillende auto's beschadigden.

Volgens de openbare aanklager handelden de twee jonge kerels uit verveling, maar volgens de advocaat van BrechtT. maakte zijn cliënt toen een moeilijke periode door. ‘De jongen is autistisch en kon de echtscheiding van zijn ouders niet verkroppen', aldus meester Herman Baron.

De jongeman bood zijn excuses aan en vroeg een werkstraf. Rechter Tine Buysse ging daarop in. Opvallend is dat ze een werkstraf beveelt op een plaats waar T. herstellingen moet uitvoeren of klusjes opknappen. Als de jongeman zijn straf niet correct uitvoert, dan moet hij voor elf maanden naar de gevangenis.

In totaal vroegen de burgerlijke partijen een schadevergoeding van bijna 68.000euro. De rechter kende enkel 1euro provisioneel toe omdat ze vond dat het dossier voor de schade-eis onvolledig was. De minderjarige kompaan van T. zal zich binnenkort voor de jeugdrechter moeten verantwoorden.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio