Vrouw Keniase president gaat tekeer tegen journalisten

Uitgerekend op de internationale dag van de persvrijheid is de vrouw van de Keniase president Mwai Kibaki vanochtend met haar lijfwachten de redactiekantoren van de grootste Keniase krant binnengevallen om tekeer te gaan tegen journalisten, die volgens haar een onjuiste weergave hadden gegeven van een voorval in het afgelopen weekeinde.
,,Lucy Kibaki kwam kort na middernacht de redactie van The Daily Nation binnenzeilen en bleef tot ongeveer vijf uur in de ochtend de journalisten de les lezen''. Dat zei directeur Wangethi Mwangi. Zij was boos over de persberichten over de manier waarop zij in het weekeinde het afscheidsfeestje had verstoord van de plaatselijke directeur van de Wereldbank, wiens woning naast de privé-woning van de president staat.

Volgens de berichten stoorde zij zich aan de muziek en wilde zij dat de politie ingreep om er een eind aan te maken. De vrouw van de president liet haar lijfwachten de redactiezaal op slot doen en gaf opdracht de mobiele telefoons van de nachtredacteuren af te pakken.

Volgens de krant verweet zij de journalisten van de Daily Nation de feiten te hebben verdraaid. Toen zij zag dat televisiejournalist Clifford Derrick van KTN haar probeerde te filmen, begon zij te slaan en probeerde ze zijn camera te grijpen.

,,Dit is een toevallige samenloop van omstandigheden die ons helpt de problemen onder de aandacht te brengen waar wij steeds mee te maken hebben'', zei Mwangi. Hij is ervan overtuigd dat de president wist wat zijn vrouw van plan was en dat zij de provinciale gouverneur van Nairobi en drie politieagenten daarvoor mee zou nemen. Er werd niemand gearresteerd, maar Mwangi zei zich ernstig zorgen te maken over de persvrijheid in Kenia: ,,Wij bevinden ons op zeer dun ijs en al kunnen wij blij zijn met de successen die wij in de afgelopen paar jaar hebben behaald, wij hebben nog een hele weg te gaan.''
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees