Food

'Kwaliteit laat zich hoe dan ook betalen'

Tv-koks Jeroen Meus en Jeroen De Pauw geven kook- en kooptips

Tv-koks Jeroen Meus en Jeroen De Pauw geven kook- en kooptips
Het Voedingssalon is al decennia het ijkpunt voor de amateur keukenpiet. Vorig jaar kwamen 160.474 bezoekers inspiratie opdoen voor hun culinaire experimenten maar ook om zich te bevoorraden met hot en hip keukenmateriaal. We vroegen twee tv-koks waarin een liefhebber maar beter kan investeren.
De keuken

‘Natuurlijk is goed keukenmateriaal belangrijk’, zegt tv-kok Jeroen Meus, ‘maar vergeet vooral niet dat er altijd iemand achter het fornuis zal moeten staan.’ Twee jaar geleden opende hij in Leuven zijn eigen restaurant, Luzine. ‘Met een berg trendy potten en pannen op het schap heb je nog geen lekker eten op tafel. Ik zou dus zeker willen aanraden om geleidelijk te investeren. Beginnen met een paar basisstukken is heel verstandig. Wat ben je tenslotte met keukenkasten die uitpuilen van vergeelde dozen vol toestellen? Peterseliemolentjes, lookpersen: allemaal overbodige rommel die je kan vervangen door één degelijk kokmes. Ik ben bovendien allergisch aan combitoestellen. Voor mij moet een mixer kunnen mixen en een blender pureren. Daar hoeven geen toeters en bellen aan te pas te komen. Veel belangrijker is het om goed na te denken over de architectuur en de inrichting van je keuken. Werkruimte mag nooit wijken voor nóg een toestel. Zorg er ook voor dat je niet de hele keuken door moet slalommen om iets in de vuilnisbak te kunnen gooien en dat de deur van je koelkast in de juiste richting opendraait.’

De messen

‘Er zijn tal van degelijke messen op de markt. De duurste zijn niet per definitie de beste, vooral omdat de keuze van een mes heel persoonlijk is. Japanse messen zijn veel lichter dan Duitse. Laat je goed informeren vooraleer je een aankoop doet. Ik zou sowieso afraden om naar Ikea te rijden als je van plan bent om je mes een leven lang te gebruiken. Voor mezelf kies ik voor Kasumi. Ik snij bijvoorbeeld niet graag met Global-messen. Even belangrijk als een goed mes is een degelijke wetsteen of een aanzetstaal om het scherp te houden. Een degelijke snijplank die groot genoeg is, is onontbeerlijk. Hout mag opnieuw, maar dan het liefst bamboe omdat dat veruit het meest hygiënisch is.’

Meus’ collega Jeroen De Pauw belde deze zomer voor het Eén-programme 1.000 Zonnen en Garnalen lukraak bij mensen aan om een gerecht klaar te maken met de inhoud van hun koelkast. ‘Ik heb vastgesteld dat mensen bijna alles met een aardappelmesje snijden’, zegt hij. ‘Het is inderdaad een erg handig ding, maar een degelijke demichef kan wonderen doen. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan Porsche-messen. Voor mij hebben ze het ideale gewicht. Wat ander keukengerief betreft, ben ik geen voorstander van al die trendy gummi en plastic eken toestanden.’

De toestellen

‘Voor het fornuis kies ik voor inductieplaten’, zegt Jeroen Meus. ‘Net zoals bij een gasfornuis kan je de hitte perfect controleren, alleen is het onderhoud van een inductietoestel veel makkelijker. Het probleem is dat de fabrikanten altijd tiptoetsen gebruiken om de temperatuur in te stellen en daar word ik gek van.’ ‘De oven is superbelangrijk. Ook hier hou ik niet van combitoestellen. Voor mij dus geen ovens die tegelijk stomen, warme lucht blazen en een microgolffunctie hebben. Voor Met Meus en Vork heb ik heel graag gewerkt met materiaal van Miele.’

Potten en pannen

‘Voor potten en pannen zou ik graag koper aanraden’, zegt Meus. ‘Dat is vooral ingegeven door folklore. Als je een prentje van een keuken ziet, dan hangen daar nu eenmaal vaak koperen potten aan het plafond. Maar zelf heb ik ze niet. Ik vind ze te duur en bovendien niet onderhoudsvriendelijk. Ik hou het bij materiaal van Demeyere. Ook niet goedkoop maar zeer degelijk. Voor Met Meus en Vork heb ik bovendien met de Jamie Oliver-lijn van Tefal kennis gemaakt. Al ben ik geen fan van Jamie, de pannenlijn met zijn naam was zeer degelijk. In Luzine gebruik ik ook veel gietijzeren materiaal van Le Creuset. Ik zie mijn grootmoeder die oranje potten nog gebruiken. Niets is heerlijker dan daar een stoofpotje in te zien pruttelen. Maar wat je ook koopt, let er vooral op dat de steel op een degelijke manier aan de pan is vastgemaakt.’

Ook die andere Jeroen heeft Le Creuset op het vuur staan. ‘Ze branden niet aan,’ zegt hij, ‘en bovendien kom je met een houten lepel al heel ver om ze schoon te schrapen. Ze kosten natuurlijk meer dan een pot die je in supermarkt koopt. Mij hoor je niet beweren dat alleen het duurste materiaal deugd, maar kwaliteit laat zich hoe dan ook betalen. Je hebt er echter geen twintig van nodig. Je zal snel merken dat je altijd hetzelfde exemplaar gebruikt.’

Voedingssalon, nog tot 21 oktober in Brussels Expo, dagelijks van 10 tot 18 uur.
Corrigeer