2 vrijspraken, 4 keer 20 jaar cel in proces Cools

Silvio De Benedictis en Mauro De Santis zijn vrijgesproken op het proces Cools. Taxquet, Di Mauro, Solazzo en Castellino zagen zich veroordeeld tot 20 jaar cel. De twee andere beklaagden, Todarello en Contrino kwamen er vanaf met 5 jaar cel. Dat si het uiteindelijke verdict op het proces Cools.
Mauro De Santis en Silvio De Benedictis hebben niets te maken met de moord op André Cools en moordpoging op zijn vriendin, maar de zes andere beklaagden zijn schuldig over de hele lijn. Dat is het enigszins verrassende verdict waarmee de Luikse assisenjury woensdag naar buiten kwam. Over de rol van De Santis was de afgelopen dagen steeds meer twijfel gerezen, maar dat ook De Benedictis vrijuit zou gaan had niemand verwacht. Advocaat-generaal Marianne Lejeune vorderde voor de schuldigen straffen van vijftien jaar tot levenslang.

Toen de jury na vijf uur delibereren de nagelbijtende beklaagden uit hun onzekerheid verloste, lokte dat zware emotionele en zelfs surrealistische reacties uit. De vrijgesproken Mauro De Santis en Silvio De Benedictis wisten met hun vreugde geen blijf: De Santis zwaaide uitbundig met de armen alsof hij net de lotto gewonnen had en De Benedictis nam zijn advocaat in een Italiaanse omhelzing. ,,Dit is het mooiste geschenk van mijn leven'', huilde De Benedictis.

TWIJFEL

Ook hun beide advocaten Jean-Philippe Mayence en Jean Mignon konden hun tranen niet bedwingen. ,,Het was een lange strijd. Dit is geen persoonlijke overwinning maar een zege van het gerecht'', zei advocaat Mayence. Buiten kwam het tot een haast surrealistische verzoening tussen Marcel Cools, de zoon van de vermoorde PS-politicus, en Mauro De Santis: de twee vielen mekaar zowaar in de armen. De beweegredenen van de jury blijven een goed bewaard geheim, maar De Santis en De Benedictis zijn allicht vrijgesproken op grond van twijfel. Toen De Santis een wapen verkocht dat niet gebruikt werd en toen De Benedictis valse identiteitspapieren leverde, zouden ze niet geweten hebben wat de andere van plan waren.

De assisenjury heeft met haar verdict geoordeeld dat de moord op André Cools beraamd en uitgevoerd is door enkele louche medewerkers van oud-minister Alain Van der Biest. Of dat op vraag of met medeweten van Van der Biest gebeurde, deed voor het assisenhof niets ter zake, want na zijn zelfmoord is het onderzoek tegen hem stopgezet.

De uitspraak is vooral vernietigend voor Richard Taxquet en Pino Di Mauro: de twee kabinetsleden hebben geen vinger uitgestoken naar Cools, maar ze hebben het vuile werk doorgespeeld aan enkele tweederangsmaffiosi die op hun buurt twee Tunesiërs inhuurden.

ZWARE STRAFFEN

De vier hoofdrolspelers kijken tegen zware straffen aan: Taxquet, DiMauro, Solazzo en Castellino kijken tegen een gevangenisstraf van 20 jaar aan. De straffen zijn wel zwaar maar liggen toch aanzienlijk lager dan de vorderingen van openbaar aanklager Marianne Lejeune. Vooral Taxquet en Di Mauro komen er nog relatief goed van af, voor hen was immers levenslang gevraagd. Todarello en Contrino krijgen slechts vijf jaar.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S