Tien tips om Valentijn te overleven

Tien tips om Valentijn te overleven
Rozengeur? Maneschijn? Zachte vioolklanken die het geluk van jonge koppels naar amoureuze hoogten drijven? Mooi niet. Valentijn is een slagveld. Nooit wordt een fout sneller gemaakt. Nooit zijn de gevolgen dramatischer.
1. Timing is essentieel

Valentijn is zoals een grap. Een slechte timing verbrodt het effect. Zo hadden wij een collega die bij het woord Valentijn angstvallig naar de kalender keek. ,,Valentijn valt dit jaar toch op vijftien februari, niet?’’ Niet dus. Het is de veertiende. En dat betekent dat u nú aan een cadeau moet denken. Stel het niet uit, want dan bent u even erg als de man die merkte dat op 14 februari de bloemenwinkels al om 15 uur leeg zijn. Dat op dat moment alle tafeltjes in het restaurant al gereserveerd zijn. En dat de mooiste meisjes en jongens al een date hebben.

2. Vergeet niet te luisteren

Alle mensen zijn hetzelfde: we zwijgen liever dan we praten. Praten is vermoeiend. Zwijgen is goud en gaat vanzelf. Als uw geliefde zich tot u richt, gebeurt dat dus niet zomaar. Of uit verveling. Luister dus naar uw geliefde en raap de tips op die hij of zij nu rondstrooit. ,,Tiens, er is een nieuwe iPod op de markt die nog gebruiksvriendelijker is dan de vorige’’, is geen louter informatieve mededeling. Het is een verzoek. Net als de mededeling ,,ik heb eigenlijk geen blouse die bij deze rok past’’ of ,,lang geleden dat we nog eens uit eten zijn geweest”.

3. Hints was een spelletje op tv dat is afgevoerd

Ga ervan uit dat alles wat je schenkt, verkeerd begrepen kan worden. Een partij anticellulitiscrème of grijsdekkende haarverf, daar moeten we geen tekening bij maken. Hetzelfde geldt voor nieuwe scheermesjes of geurvreters. Maar ook andere dingen kan uw partner herkennen als een hint. Een boek betekent dan: ,,Dus jij vindt dat ik mijn hersens niet genoeg gebruik?’’ Parfum staat voor ,,Ik was me wel elke morgen!’’ en een kledingbon betekent ,,Alsof jouw kleren zo mooi zijn!’’

4. Weet dat bij een restaurantbezoek ook conversatie hoort

Restaurantbezoeken op Valentijn zijn geen goed idee. Al kunt u niet anders, want het alternatief is dat u zelf kookt. Wat in het geval van de vrouw geen cadeau is en in het geval van de man vaak een regelrecht drama. Het grote gevaar van een restaurantbezoek is dat u dan met elkaar moet praten. En daar zit u dan plots in een zaal vol ongemakkelijk om zich heen kijkende koppels die ontdekken dat de andere aanwezigen ook niet meteen iets tegen elkaar te zeggen hebben.

Beter is het om vooraf enkele gespreksonderwerpen achter de hand te hebben. Wat in elk geval niet mag, is vroegere geslaagde valentijnavonden in herinnering brengen. Het contrast met dit restaurant en deze wijn is al te pijnlijk. Bovendien dient Valentijn een oefening in belangeloze genegenheid te zijn, geen reisje door de mistige velden van uw geheugen. Want voor u het weet, komt u daar weer uw oud lief tegen waarmee Valentijn zo ongelooflijk... Enfin, u begrijpt ons.

5. Koop een financieel uitgebalanceerd cadeau

U hebt vast wel eens gedacht dat u als wederhelft beter kon presteren. Dat is ook zo. Alleen is een relatie een regelmatigheidscriterium. Nooit iets winnen en dan ineens als eerste bovenkomen op Alpe d’Huez is behoorlijk verdacht. Nooit met bloemen thuiskomen en dan plots een gouden ring bovenhalen - dat is verdacht. Heel verdacht. Uw wederhelft denkt meteen dat u vreemd gaat. Wij adviseren daarom een aankoop ter waarde van 120 procent van de kostprijs van het cadeau dat u bij de vorige Valentijn zelf mocht ontvangen.

Als u vreemdgaat, is Valentijn natuurlijk dubbel zo duur. Ook daarom is het raadzaam niet te overdrijven. U kan valentijnsavond ook gebruiken om uw ontrouw gewoon op te biechten. Dat maakt Valentijn 2008 meteen een pak goedkoper. En eenzamer.

6. Mijd poëzie - alsjeblief

Uw leraar Nederlands heeft u ooit verteld dat poëzie elk meisjeshart open krijgt. En dat elke jongen kippenvel krijgt als u zijn naam laat rijmen op iets romantisch. Gedichten schrijven openbaart u als een gevoelige ziel en getuigt van goede smaak, dacht u. Maar uiteindelijk wil uw wederhelft toch liever een ring van Wouters & Hendrickx, een verwenweekend in Normandië of een nieuwe kleurenprinter. Meestal zal uw wederhelft overigens uw gedicht maar niets vinden — geheel terecht — en dat toch niet durven toegeven. Dit laatste misschien uit liefde, maar meer waarschijnlijk gewoon ter vrijwaring van de huiselijke vrede.

7. Koop gewoon iets waar u zelf ook iets aan hebt

,,Neen’’, denkt u. ,,Niet waar!’’ U denkt dat cadeaus voor de ander bedoeld zijn. Dat geschenken een daad van altruïsme zijn. En dat de slechtste cadeaus die cadeaus zijn waarbij de schenker alleen aan zijn eigen enthousiasme dacht.

Et alors? Als u uw vrouw, vriendin, minnares graag in rode lingerie ziet, dan koopt u gewoon dat setje. En is uw man, vriend of vrijer toe aan een nieuwe boxershort, dan krijgt hij die toch gewoon. Wilt u dolgraag Venetië eens zien? Uw partner zal u wel meevragen als u hem of haar een citytrip voor twee cadeau doet. Natuurlijk mag u niet overdrijven. Koop voor uw echtgenoot niet een nieuwe boormachine met de mededeling dat hij daarmee misschien de keukenkastjes eens kan ophangen.

8. Wees spaarzaam met je kaartjes

Beginnende romantici — of wanhopige romantici — maken wel eens de fout. Zij sturen tien valentijnkaartjes rond, hopende dat toch minstens iemand gaat bijten. Weet dan dat 1) als iemand bijt, het altijd de persoon is die per ongeluk op uw lijstje was gesukkeld, en 2) er op uw lijst altijd twee mensen staan die mekaar kennen en die mekaars valentijnkaartjes vergelijken.

Vlaanderen accepteert geen polygamie of polyandrie. Er is dus geen enkele reden om daar met Valentijn aan te beginnen. Hebt u een partner en een minnaar of minnares, kies dan een van hen om Valentijn mee te vieren. Pendelen tussen beiden levert leuke gags op in films in Hollywood, maar niet in het echte leven.

9. Vrouwen hebben ook een verantwoordelijkheid

Wat wil het cliché? De man is een relatiekluns die met vallen en opstaan (en goede raad) poogt het hart van zijn prinses te veroveren. Zodra het veroverd is, wijdt diezelfde kluns weer, net zoals vroeger, al zijn vrije tijd aan bier, voetbal en zoekmachines op internet. Enkel met Valentijn denkt hij nog aan zijn wederhelft – tenzij hij onze eerste tip vergeet.

Maar zijn de dames onder ons zo veel beter? Laat ons ter afronding het perspectief eens omkeren. Vrouwen hebben ook een verantwoordelijkheid om van valentijnsdag een teder moment te maken. Nog te vaak zien ze zichzelf uitsluitend als ontvangende partij. Dames, laat die gretige attitude nu eens varen. Denk niet alleen aan wat u zelf gaat krijgen. Of om het met een sociologisch feit te illustreren: 74 procent van de mannen organiseert een etentje of een uitstap voor hun vriendin. 71 procent van de vrouwen verwacht dat ook van hun vriend. Het is niet verboden om zelf met een charmant initiatief uit de hoek te komen. Het biedt zelfs meer zekerheid voor een geslaagde avond.

10. ,,Wij doen niet mee aan Valentijn’’

U zult het zien. Uw partner leest dit artikel en zucht: ,,Gelukkig, doen wij niet mee aan die valentijnzever, lieverd. Dat is toch maar één commercieel gedoe.’’ Kijk, als uw partner dat zegt, dan is het tijd — hoog tijd — om alle bovenstaande tips in daden om te zetten. Niet straks. Niet seffens. Niet subiet. Maar nu. U moest al weg zijn.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees