Professor waarschuwt voor risico’s paintball

In de UZ-Gezondheidsbrief waarschuwt Werner Spileers, hoogleraar oogziekten aan de Katholieke Universiteit Leuven, voor de gevaren van paintball. Wie het spel speelt zonder beschermingsmaskers die aan de normen voldoen, loopt risico op ernstige oogletsel.

cdm

Volgens Spileers mogen kinderen dit spel ook enkel spelen onder toezicht van een volwassene.

Paintball is een soort oorlogsspel dat zeer populair is bij mensen tussen 12 en 35 jaar. De bedoeling van het spel is de tegenstanders uitschakelen met verfballetjes die openbarsten wanneer ze ergens tegenaan knallen. Daardoor wordt onmiddellijk duidelijk dat de tegenstander getroffen is.

De verfbolletjes worden tegen een snelheid van ongeveer 330 kilometer per uur afgeschoten met een speciaal luchtdrukpistool.

In de VS werden tussen 1997 en 2001 circa 12.000 jongeren ouder dan zeven in spoedgevallendiensten behandeld voor verwondingen die ze hadden opgelopen opgelopen tijdens het paintballen.

Bijna 60 procent onder hen had een oogletsel. Het aantal ongevallen lag het hoogst in de groep 18- en 24-jarigen.

De problemen doen zich vooral thuis voor, want in het professionele paintballcircuit zijn de veiligheidsmaatregelen de afgelopen jaren sterk toegenomen. Volgens Spileers vormen dan ook vooral de thuisspelende kinderen de grootste risicogroep omdat zij zich minder bewust zijn van risico’s en minder geneigd zijn om beschermingskledij te dragen.

Hij pleit er voor om kinderen enkel te laten paintballen onder toezicht van een volwassene. Ook moeten alle spelers volgens hem voor het spel steeds geïnformeerd worden over de veiligheidsmaatregelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer