Veldrijder noemt bezwarende agenda basis voor roman

Groeihormonen bij Mario De Clercq

© mvh

Veldrijder Mario De Clercq moet zich binnenkort bij het gerecht in Kortrijk aanbieden voor een nieuw verhoor. Na uitvoerige analyses bleek immers dat er in enkele flacons, die bij de huiszoekingen van vorig jaar in beslag werden genomen, het groeihormoon Somatropine steekt. Het gerecht wil weten waarvoor de renner dat verboden dopingproduct in huis had.

Het parket van Kortrijk, dat verder geen commentaar wilde geven, bevestigde gisteren alleen dat het onderzoek tegen Mario De Clercq nog niet is afgerond. Opvallend, want de dossiers van andere renners die banden hadden met veearts Landuyt leidden intussen tot tuchtrechterlijke sancties door de BWB. Maandenlang bleef het windstil rond het onderzoek naar Mario De Clercq, maar intussen is duidelijk dat het gerecht de resultaten van nieuwe laboratoriumtesten afwachtte.

De analyse van enkele flacons die op 4 september 2003 in de woning van De Clercq werden aangetroffen – de renner was op dat moment aan de slag in Duitsland – had veel voeten in de aarde. Uiteindelijk is er het groeihormon Somatropine gevonden. De Clercqs advocaat zegt niet op de hoogte te zijn van de labresultaten. Hij bevestigt wel dat er een nieuwe uitnodiging is voor een verhoor. Het gerecht wil van de renner horen waarom hij dat product in huis had. De Clercq was de enige toprenner bij wie een hormonaal product in zuivere vorm werd teruggevonden.

Fictief

Bovendien vonden de agenten bij de huiszoeking een bijsluiter van Aranesp, het zogenaamde super-epo. Volgens de drievoudige wereldkampioen nam hij de bijsluiter alleen ten informatieve titel door. Over de vondst van enkele agenda’s uit 2001 en 2002 kreeg de renner ook een hoop vragen. Daarin staan zeer expliciet trainingsschema’s, wedstrijdresultaten en prijzengeld.

Wat de onderzoekers vooral interesseerde, waren de genoteerde hematocrietgehalten en het verband met de inname van opgetekende producten. De veldrijder hield de speurders voor dat hij van plan is om een roman te schrijven en dat in zijn agenda’s slechts fictieve aantekeningen staan. Verder heeft het gerecht ook Declercqs gesprekken met José Landuyt afgeluisterd.

Wereldbeker

Evenmin als de andere renners is De Clercq in verdenking gesteld. Hij wordt nog altijd als getuige verhoord. Zondag neemt Mario De Clercq op het door hem uitgetekende parcours in Wortegem-Petegem deel aan de eerste wedstrijd van de vernieuwde Wereldbeker.

Aangeboden door onze partners