Eerste internationaal congres over de mythe van Atlantis

Eerste internationaal congres over de mythe van Atlantis

Foto: rr

Op het Griekse eiland Milos zijn vandaag een honderdtal onderzoekers en wetenschappers bijeengekomen voor het eerste internationaal congres over Atlantis, een van de grootste mythes van de mensheid.

Atlantis is een eilandenrijk waarvan men niet zeker weet of het ooit heeft bestaan. Door een plotseling ramp zou het rijk plotseling zijn verdwenen. De Atlantische Oceaan dankt zijn naam aan dit hypothetische gebied. De Griekse filosoof Plato (427-347 voor Christus) was de eerste die over Atlantis schreef.

,,Het is niet de bedoeling uit te maken of Atlantis nu echt bestaan heeft of niet, of om het verzwolgen eilandenrijk voor eens en voor altijd te localiseren, wat nogal verwaand zou zijn, gezien het hier om een verhaal gaat dat meer dan 2.500 jaar oud is", zo legt Spyros Pavlidis, professor in paleosismologie van de universiteit van Saloniki, uit.

,,De bedoeling is alle hypotheses samen te brengen, eventuele betrouwbare aanwijzingen te inventariseren en de inspiratiebronnen te onderzoeken", aldus prof. Pavlides. Hij wijst erop dat een aantal bijdragen voor het congres werden verworpen omdat ze meer met fantasie dan wetenschap te maken hadden.

Dit neemt niet weg dat deze scepticus moet toegeven dat ,,de meerderheid van de deelnemers geneigd is de geschiedenis voor waar aan te nemen en poogt de stad te localiseren". Naast onafhankelijke onderzoekers, die dikwijls het verst gaan in de zoektocht naar Atlantis, brengt het driedaagse congres seismologen, vulcanologen en geologen samen, naast geografen, filosofen, historici en archeologen uit alle hoeken van de wereld.

Corrigeer

MEER NIEUWS