Nieuw 0800-nummer voor Teleblok

Nieuw 0800-nummer voor Teleblok
Studenten maken op dit moment een zware periode door. De examens zijn in aantocht, en paniek en stress maken zich meester van de blokkers. Teleblok stelt zich al 17 jaar beschikbaar voor studenten die het niet meer zien zitten. Vanaf dit jaar kunnen de studenten bellen naar een gratis 0800-nummer.
Teleblok is een initiatief van Skratsj, de CM-jongerenservice. Het is een anonieme telefonische hulpverlening waar jong en oud terecht kan met vragen, problemen of gewoon om een babbeltje te slaan.

,,Teleblok is er in de eerste plaats om te luisteren. Bellers mogen niet verwachten dat Teleblok een toverdoos is waar de oplossing voor het probleem onmiddellijk kan uitgehaald worden. We bekijken samen stap voor stap wat gedaan moet en kan worden en proberen de beller zoveel mogelijk zelf een antwoord op zijn vraag te laten vinden'', zo luidt het bij de studententelefoon. ,,Belangrijk is dat de beller volledig anoniem blijft. Wat je tegen Teleblok vertelt, blijft tussen jou en Teleblok''.

Het zijn in de eerste plaats studenten die bellen (85 procent), zo blijkt uit het cijfermateriaal van vorig jaar. Maar ook ouders of grootouders zitten soms met vragen over hoe ze hun kroost door deze blok- en examenperiode kunnen helpen. Zowat 37 procent van de oproepen handelen over studieproblemen. ,,Ik kan niet goed plannen'', ,,Ik moet nog zoveel doen en heb nog maar een paar uur de tijd'', ,,Ik kan me niet concentreren'' of ,,Ik versta niets van die formule'' zijn enkele vaak voorkomende problemen. Daarnaast komen ook psychische problemen vaak aan bod (35 procent). Fysieke problemen (13 procent) en relationele problemen (8 procent) sluiten het rijtje af.

De vijftigtal vrijwilligers bij Teleblok krijgen voornamelijk meisjes aan de lijn. Zowat 65 procent van de bellers zijn vrouwen. Wat het schoolniveau betreft, zijn het in de eerste plaats studenten uit het secundair onderwijs die beroep doen op de studententelefoon (37 procent). De overgrote meerderheid daarvan komt uit het ASO. Zowat 30 procent van de bellers heeft problemen of vragen betreffende zijn studies op unief of hogeschool. Maar ook leerlingen uit het lager onderwijs vinden reeds de weg naar Teleblok (5 procent). Bij 29 procent van de oproepen is het schoolniveau niet gekend.

,,Het is moeilijk om een getal te kleven op het aantal oproepen dat wij in die jaarlijkse examenperiode ontvangen. Dat kunnen er 1.000 zijn, maar dat kan ook oplopen tot 1.500 of meer'', aldus Veerle Aerts, coördinator Skratsj-Teleblok. ,,We verwachten dit jaar wel een aanzienlijke stijging, aangezien de bellers voor het eerst terecht kunnen op een gratis 0800-nummer. Dat was vroeger niet het geval. Jongeren bellen de laatste jaren vooral met hun GSM en dat zal vanaf nu dus veel goedkoper voor hen zijn'', zegt Aerts.

Teleblok is tijdens de laatste examenperiode zeven dagen op zeven bereikbaar van 25 mei tot 30 juni, van 11 tot 23 uur op het gratis nummer 0800 13 144. Buiten deze uren kan je altijd terecht bij Tele-onthaal op het nummer 106. Voor meer info: www.teleblok.be
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees