Bijna 500 bestuurders geflitst in Gentse zone 30

Bijna 500 bestuurders geflitst in Gentse zone 30
Sinds april 2005 zijn in de zones 30 van het Gentse grondgebied al 488 chauffeurs geflitst. ,,Dat zijn er veel en niet veel", zegt verkeerscoördinator van de Gentse politie Dominique Van Den Eeckhaut. ,,Als we ons verdekt zouden opstellen, zouden we honderden, ja duizenden chauffeurs kunnen pakken".

Het aantal (woon)straten waar een maximum toegelaten snelheid van 30 km per uur geldt, is sinds eind vorig jaar fors uitgebreid. Vanaf april dit jaar is de lokale politie van Gent streng beginnen controleren in het uitgebreide zone 30-gebied. Het gaat om straten waar de bewoners vaak klagen over hardrijders en waar, zo blijkt uit preventieve controles, chauffeurs steevast de snelheidsbeperkingen aan hun laars lappen. De politie gebruikt voor de controles een nieuwe mobiele snelheidsradar.

Hardrijders mogen zich aan strenge boetes verwachten. Rij je minder dan 17 km boven de maximumsnelheid, betaal je 50 euro. Ga je er 17 tot 26 km boven, dan moet je al 175 euro boetezegels betalen. Wie 57 kilometer per uur of meer rijdt in een een zone-30, krijgt een proces verbaal aan zijn broek dat wordt doorgestuurd naar het parket. Het gerecht kan dan je rijbewijs intrekken en een fikse geldboete opleggen.

Sinds april zijn er door de bemande flitsploegen 488 overtredingen vastgesteld in de zone-30, zegt Van Den Eeckhaut. Het zouden er veel meer kunnen zijn, ware het niet dat zowel de stad als het gerecht aansturen op preventie eerder dan op repressie. ,,Wij willen de mensen de kans geven hun gedrag aan te passen". De mobiele cel controleert tussen 6.00 uur en 2.00 uur in vooraf bekend gemaakte straten.

Eén dag voordien wordt er in de straat ook een opvallend bord geplaatst, waarop staat dat er op die plek geflitst zal worden en de dag zelf staat er voor de radar een bord met ,,Nu snelheidscontrole". Ondanks al die waarschuwingen liepen in anderhalve maand tijd toch nog bijna 500 chauffeurs tegen de lamp.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees