Fit & Gezond

Voorkom reizigersdiarree

Reizigersdiarree helemaal voorkomen is een onmogelijke opdracht. Preventieve maatregelen doen het risico voor ernstige diarree wel beduidend dalen: Vóór het koken, het eten en na het gebruik van het toilet: handen wassen met water en zeep of met ontsmettende alcoholhoudende gels in speciale dispensers.
Probeer volgende voedingswaren te vermijden :

- rauwe groenten en koude salades, ongekookt of ongebakken voedsel in het algemeen;
- vruchten die niet door u geschild kunnen worden, fruit dat er beschadigd uitziet;
- ongekookte of niet-gepasteuriseerde melkprodukten of voedsel bereid op basis van nietpasteuriseerde of ongekookte melkprodukten (pudding, roomijs);
- gerechten op basis van rauwe of onvoldoende gekookte eieren;
- rauwe of onvoldoende gekookte vis, en vooral zeevruchten (+ Hepatitis A!);
- rauw of onvoldoende gebakken vlees;
- gerechten die wel werden gekookt, maar vervolgens uren op kamertemperatuur zijn blijven staan (eet dus alleen voedsel dat goed verhit werd en nog warm is);
- “lokale specialiteiten” die onfris ruiken;
- roomijs van straatventers (industrieel ijs recht uit de diepvries is wellicht veilig).

Andere tips

Ook de plaats waar men eet is belangrijk : een maaltijd in een straatstalletje levert meer risico dan een maaltijd in een restaurant. Vermijd restaurants met veel insecten.

Vermijd kraantjeswater en ijsblokjes. Flessenwater en frisdranken zijn veilig. Let wel op voor opnieuw gebruikte kroonkurken. In sommige landen is het wel gebruikelijk om ongekookt koud water bij de hete thee of koffie te voegen, vóór het serveren.
Bij een avontuurlijke reis is het belangrijk het drinkwater te ontsmetten. Volledig kiem- en parasietvrij maken van het drinkwater is onbegonnen werk. Volgende maatregelen zullen echter het risico voor besmetting in belangrijke mate verkleinen:

Het water tot het kookpunt brengen is reeds voldoende doeltreffend.

Een goed alternatief is het chemisch ontsmetten met chloordruppels (b.v. Hadex®, Drinkwell chloor® ; verkrijgbaar in de gespecialiseerde buitensportzaken) of chloortabletten (Micropur Forte® = chloor-en zilvertabletten, verkrijgbaar in de apotheek). Men kan de werking ervan verbeteren door troebel water vooraf te filtreren.

Zilverzout (Micropur Classic®) is niet erg geschikt om water te onsmetten, maar dient om ontsmet water langdurig kiemvrij te houden.

Avontuurlijke reizigers schaffen zich best een draagbare waterfilter aan.

Preventief gebruik van antibiotica en andere geneesmiddelen is af te raden. Een snelle zelfbehandeling is immers een uitstekend alternatief.
Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees