Pittig kamerdebat

Verhofstadt en De Crem lijnrecht tegenover elkaar

Verhofstadt en De Crem lijnrecht tegenover elkaar

De Crem is niet mals voor paars

Over de beleidsverklaring en de begroting 2005 van de regering heeft Pieter De Crem geen goed woord over. In de kamer speelt zich een pittig debat af...
 • Verhofstadt roept politici op tot meer verantwoordelijkheid
 • Commentaar: Verantwoordelijke dialoog
 • "Dit is een verklaring van uitstellen en wachten: het communautaire, DHL, de eindeloopbaanproblematiek. Dit is een regering van lopende zaken geworden en u bent zelf niet meer overtuigd" zegt de CD&V-fractieleider.

  Terwijl paars een prioriteit maakt van meer werk komen er steeds meer werklozen bij, redeneert deCD&V "Alle maatregelen van de superministerraden worden ingevroren", dixit De Crem. Hij haalde ook uit naar minister van Sociale Zaken Rudy Demotte. "Hij is de geestelijke zoon van Guy Mathot. Het tekort in de gezondheidszorg is er vanzelf gekomen en het zal vanzelf ook verdwijnen. Hij doet alsof het tekort niet bestaat".

  Maar vooral premier Verhofstadt moet het ontgelden. De Crem verwijst naar de VLD-verkiezingsnederlaag, de stoelendans binnen de regering, de verkiezingskoorts, het gemiste voorzitterschap van de Europese Commissie, het feit dat de vervroegde beleidsverklaring er niet kwam en het dossier DHL. "Het land lijdt onder uw premierschap. U wou na uw terugkeer uit Toscane het leiderschap weer opnemen. U bent gekomen, heeft gezien en bent afgegaan", zegt hij.

  Maar de premier geeft De Crem lik op stuk. "Ik heb een oproep gedaan om de verkiezingskoorts achterwege te laten en u bent nu al een uur uw verzuurde visie aan het geven. U spreekt over anti-politiek, maar bent zelf die anti-politiek aan het voeden".

  De Crem zegt ook dat de regering geen geld voorziet voor het Zilverfonds. "Uw goudhamstertje is droevig overleden. Hij is gestorven aan de honger", klinkt het.

  Ook cdH-fractieleider Melchior Wathelet is kritisch voor de regering. Ook hij hekelt het vele uitstellen van paars. En wanneer de maatregelen niet worden uitgesteld, gaan ze pas in 2006 van kracht. Over Brussel-Halle-Vilvoorde drukt hij zijn ongerustheid uit. Wathelet vreest dat de Franstalige federale meerderheidspartijen al een akkoord hebben aanvaard.

  Sp.a-fractieleider Dirk Van der Maelen zegt geen tijd te willen besteden aan het bewieroken van zijn minister. Hij verwijst daarvoor simpelweg naar de kranten. "Als de kranten zeggen dat de socialistische ministers er goed uitkomen, hoef ik dat niet meer te doen", poneert hij.
  Corrigeer

  POPULAIRE VIDEO'S