Rudi Moeraert haat wachtkamers

Waarom de dokter wél op huisbezoek moet komen

Waarom de dokter wél op huisbezoek moet komen
De medische wereld is in de wolken. De dokters moeten minder op huisbezoek komen. Hun klanten, sorry, patiënten, komen nu meer zélf naar de duffe wachtzaal. Dat zal mij niet overkomen. Ik hààt wachtzalen van dokters.
e moet ontiegelijk vroeg opstaan, en dat doet pijn, want je gaat naar de dokter wanneer je je niet goed voelt. Dus met een kop vol snot rij je in een ijskoude auto naar de straat waar de dokter woont. Geen parkeerplaats natuurlijk, want alle snotneuzen van de wijk zijn er al.

Dat klopt. Ik duw de deur van de wachtzaal open, en twaalf mensen kijken me aan met doffe, betraande ogen. Ik zeg te luid 'goedemorgen' en slechts één oude dame hoest iets terug. Er is nog één stoel vrij, en met mijn slaperskop moet ik nu memoriseren wie allemaal voor mij zijn. Want over een uur of twee zit het hier vol andere zieken, en weet ik niet meer wanneer ik aan de beurt ben.

Naast mij bestudeert een oude man de röntgenfoto van zijn prostaatklier, links zit een mooi jong meisje met haar moeder. Misschien wil de kleine wel aan de pil. Da's meegenomen, een duo, dat maakt dat er slechts elf mensen voor mij zijn.

Ik hoor iemand vertrekken, de dokter steekt zijn immer lachende krullenkop door de deur en een vrouw van minstens 150 jaar schuifelt naar zijn kabinet. Dat zal een tijdje duren. Ik hoop dat het menske zich niet moet uitkleden. Dat moet zowat een halfuur duren.

Het zal hier nog een tijdje in beslag nemen. Ik snuit mijn zakdoek nog eens vol, kijk naar de kleur van de specimen, want straks vraagt de dokter welke kleur mijn snot heeft, en ik zoek een tijdschrift. We zijn oktober en in de Flair die ik van tafel raap, staat een pas-weer-in-je-badpak dieet voor jonge meisjes. De Flair van mei 2004... Maar een kinderhand is gauw gevuld, en ik leer altijd wel iets bij. Deze keer over vrouwen die hun ouder wordende man in bed niet altijd even boeiend vinden. Ik glimlach trots naar de wachtzaal. Ik ben natuurlijk een uitzondering. Zelfs mijn horoscoop van vijf maanden geleden zegt het: ,,Let deze week op de attenties die het andere geslacht u toestuurt. Er hangt love in the air.''

Vergeten

Twee uren later stap ik het dokterskabinet binnen, en ben ik vergeten waarom ik kwam. Ik hoest niet meer, ik ben gelukkig. Zal ik nog maar eens een portie anti-rookpillen vragen?

Dokters moeten op huisbezoek komen, vind ik. In de intimiteit van mijn huiskamer, met mijn oude kamerjas en mijn pantoffels, zie ik er véél zieker uit. Die gasten verdienen behoorlijk hun brood (ik heb nog zelden een dokter met een roestige Lada zien arriveren) en daar mogen ze toch iets voor doen hé? Ik moet ook niet bellen naar de politicus die ik morgen interview, dat hij naar mij thuis moet komen! En ik ben bereid meer te betalen voor een huisbezoek.

Maar ik wil dan niet in de krant lezen dat ik tot een soort van profiteurs behoor, een luie mens die zich niet wenst te verplaatsen.

Sommige dokters nemen gewiekst wraak op luiaards als ik. Je belt ze 's ochtends, zo ziek als een hond, en ze komen 's avonds tegen een uur of vijf op bezoek. Maar dan ben ik lang dood! (Of genezen) Als er bij ons thuis een dokter op huisbezoek komt, bezorg ik die steevast schuldgevoelens. Dan leg ik de kranten van die eigenste dag op de salontafel, en de Humo van die week! Geen oude rommel. Zo gierig ben ik niet. Ik verdenk er sommige artsen van dat ze in het containerpark oude tijdschriften gaan stelen om op hun tafeltjes te leggen.

Ik ken ook een dokter die mij uit principe als laatste patiënt van de dag neemt. Dan kan hij een portootje slurpen en een sigaretje roken. Dan zit hij daar te genieten terwijl ik met 48 graden koorts lig te kwijlen in de zetel, en dan hoor ik hem met mijn dame over mij praten als gaat het over een kat. ,,Hou hem warm in bed, luister niet naar zijn gezaag en zorg dat hij zijn pillen neemt. En mag ik nog een klein glaasje porto? Het was een lastige dag.''

Stiekem hou ik wel van dergelijk gedrag. Alles is beter dan doodgaan in de wachtzaal.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees