De polyglot die iedereen begrijpt

Ivan Dias

Ivan Dias

Foto: ap

De grootste diplomaat onder de kardinalen in het Vaticaan is Ivan Dias, de 68-jarige aartsbisschop van Bombay in India. Decennialang heeft hij als diplomaat voor het Vaticaan de wereld rondgereisd. Hij heeft er onder meer de kennis van zestien talen aan overgehouden. Sinds hij tien jaar geleden naar India terugkeerde, gebruikt hij zijn diplomatieke talent om de katholieke Kerk – een minderheidsgodsdienst in India – te laten overleven in zijn vaderland.

Afrika, Albanië, Zuid-Korea,… Ivan Dias heeft er overal gewoond tijdens zijn dertig jaar lange carrière als diplomaat voor het Vaticaan. Nu een nieuwe paus moet worden gekozen, is dat een enorm voordeel. Niet alleen op het terrein is hij een gekende figuur die groot respect geniet. Maar hij kent ook het wereldje binnen het Vaticaan, waar hij verschillende functies heeft vervuld.

Bidden voor homo’s

Dias staat bekend als een charismatische, maar ook als een conservatieve figuur. Op vlak van homoseksualiteit, anticonceptie en abortus volgt hij helemaal de lijn van het Vaticaan. Hoe kan het ook anders voor een man die zich altijd een grote bewonderaar van Johannes Paulus II heeft genoemd. In november 2003 heeft Dias tijdens een toespraak nog eens gezegd dat homoseksualiteit een ziekte is en dat er gebeden moet worden om homo’s te genezen van die tegennatuurlijke tendens.

Of hij er in Bombay in slaagt de katholieke Kerk aantrekkelijk te maken, is niet duidelijk. Volgens de krant Asian Age zijn heel wat katholieken sinds zijn aantreden overgelopen naar allerlei christelijke sektes. En dat terwijl de katholieken toch al een onderdrukte minderheid vormen in zijn overwegend hindoe-vaderland. Langs de andere kant wordt Azië binnen de katholieke Kerk wel als het continent van de toekomst gezien.

In 2003 mocht Dias, de diplomaat, een eerste keer echt internationaal in de schijnwerpers treden, tijdens de massaal bijgewoonde zaligverklaring van Moeder Theresa op het Sint-Pietersplein in Rome. Een viering die hij samen met Johannes Paulus II mocht leiden.

Vraag is alleen nog of de andere kardinalen vragen zullen stellen bij zijn kwakkelende gezondheid. (SDB)

Corrigeer

MEER NIEUWS