West-Vlaamse inkomens doen het opmerkelijk minder goed

Gemiddeld inkomen in West-Vlaanderen

Koksijde is de rijkste gemeente van West-Vlaanderen. Het gemiddelde fiscale inkomen per inwoner bedraagt er 16.794euro. In Lo-Reninge, de armste West-Vlaamse gemeente, verdient men jaarlijks gemiddeld 9.532euro.

Het gemiddelde fiscale inkomen van de West-Vlaming bedraagt 13.058 euro. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Economie voor wat betreft de inkomens van 2004, aanslagjaar 2005. In vergelijking met het jaar voordien kenden de West-Vlaamse inkomens een stijging met 4,3 procent. De provincie staat nationaal op de vijfde plaats, na Vlaams-Brabant, Waals-Brabant, Antwerpen en Oost-Vlaanderen.

In de Belgische top twintig van de rijkste gemeenten staat er met Koksijde op nummer negentien slechts één uit West-Vlaanderen. Met 19.223 euro jaarlijks fiscaal inkomen per inwoner voert Sint-Martens-Latem de lijst van rijkste gemeenten aan.

In de provinciale lijst van de rijkste gemeenten wordt koploper Koksijde op de voet gevolgd door Knokke-Heist. De Haan staat op de derde plaats en Jabbeke bekleedt de vierde stek. Het jaar voordien was dat net andersom. Brugge vervolledigt de top vijf. Sterke stijgers zijn Zuienkerke (van plaats twintig naar tien) en Oostkamp (van veertien naar zes). Van plaats zeven duikelt Deerlijk uit de top twintig. Anzegem daalt van acht naar zeventien.

Meer arme gemeenten

In de nationale top twintig van armste gemeenten staan meerdere West-Vlaamse: Lo-Reninge op zes, Mesen op acht, Alveringem op tien en Vleteren op plaats zeventien. Met drie gemeenten in de top tien, doet West-Vlaanderen het opmerkelijk minder goed dan het jaar voordien. Toen stond alleen Mesen in de top tien, op de achtste plaats. De armste gemeente van het land is Sint-Joost-ten-Node, met per inwoner een gemiddeld fiscaal inkomen van 6.897 euro.

De West-Vlaamse lijst van armste gemeenten wordt aangevoerd door Lo-Reninge, die de plaats van rode lantaarn overneemt van Mesen. Alveringem, Vleteren en Heuvelland maken de top vijf volledig. Bij de nieuwkomers in de lijst van de armste West-Vlaamse gemeenten neemt De Panne plaats vijftien in, Ichtegem doet zijn intrede op de zestiende stek. Spiere-Helkijn, Menen en Nieuwpoort komen de top twintig binnen in de plaats van Ruiselede, Ardooie en Pittem. De gemeente Staden is de opvallendste stijger van zestien naar elf. Wingene daalt dan weer in de rangschikking van negen naar achttien.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees