2 kinderen voor 15 euro

Voorspellingen bij Streekkrant-astrologen blijken heel voorspelbaar

Voorspellingen bij Streekkrant-astrologen blijken heel voorspelbaar
,,U stort 75 euro op mijn rekening en daarna beantwoorden de astrostenen uw vraag’’, zegt een dame aan de telefoon. Via een andere telefoonastrologe die meteen foutief beweert dat ik bruin haar heb en in de medische sector werk, kom ik na 13 minuten aan de weet dat ik twee kinderen zal krijgen. Kostprijs gesprek: 15 euro. Om iets te horen dat compleet beantwoordt aan het Vlaamse gemiddelde.
 • Jury Ethische Reclame: ,,Bijgeloof niet uitbuiten''
 • Uw zitvlak verklapt uw toekomst
 • Madame Kiaria is een helderziende en astrologe die opereert in het Gentse. ,,Ik help u bij uw problemen’’, staat in De Streekkrant tussen de vele andere astrologische zoekertjes. Madame Kiaria is een gepensioneerde, alleenstaande West-Vlaamse die me in haar rommelige woonkamer ontvangt aan een oude keukentafel met een bloemetjesplacemat. Ze drinkt zwarte koffie, rookt gerolde tabak en snuift zeezout voor haar verkoudheid. Ze is helderziende sinds haar geboorte. Het zit in de familie. ,,Je merkt het al aan foto’s van toen ik één jaar was. Die helderziendheid zie je in mijn ogen.’’

  ,,Waarom ben je zo zenuwachtig, meisje?’’, vraagt ze meteen ,,Jij hebt echt zwakke zenuwen’’, concludeert ze al voor ik ga zitten. Natuurlijk heb ik wat zenuwen. Ik loop niet alle dagen langs bij een helderziende. ,,Je hebt net een gebroken relatie achter de rug’’, raadt ze meteen. Als je een jaar geleden als ‘net’ beschouwt, heeft ze het bij het rechte eind. 1-0 voor Madame Kiaria.

  Hoewel. ,,Het is niet moeilijk om zoiets te raden’’, zegt professor Willem Betz van Skepp (Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudo-wetenschap en het Paranormale). ,,Je observeert eerst de persoon die voor je zit: het geslacht, leeftijd, houding en kledij vertellen veel.’’

  ,,Mensen die een astroloog raadplegen, zijn niet gelukkig. Op basis van de eerste indruk van de klant, kan je het probleem meestal raden: als het een jonge vrouw is, gaat het vaak om liefdesverdriet. Je hebt het ook snel gezien als een man komt wegens financiële problemen of als het gaat om een weduwe die contact wil met haar overleden echtgenoot.’’

  Magerzucht met drie boterkoeken

  Kiaria berekent op basis van mijn geboortedatum dat ik het cijfer ‘drie’ heb. ,,Je bent een beetje te braaf voor je omgeving. Je hebt altijd al hard moeten knokken om iets te bereiken.’’ Nou, zo had ik het zelf nog nooit bekeken. Maar dat is perceptie natuurlijk.

  Dan neemt ze mijn hand vast, sluit ze haar ogen en luistert naar wat ‘ze’ (wie dat ook mogen zijn) haar vertellen en probeert ze mijn toekomst te zien. ,,Je hebt last van magerzucht’, zegt ze bezorgd, terwijl ze mijn hand vasthoudt. Ik heb net drie boterkoeken naar binnen gewerkt, maar ik snap perfect waar haar idee vandaan komt. Extreem fijne polsen zijn een familietrekje.

  ,,Je bent alleen?’’, vraagt ze nog even voor alle zekerheid. ,,Wel, binnen de zes maanden loop je iemand tegen het lijf met wie je een uitstekende relatie zal hebben. Ik zie een man met donker haar die ongeveer even groot is als jij. Hij houdt van dieren. Het zou kunnen dat hij gescheiden is. Het is een gelovige man.’’

  Ik sta ervan versteld dat ze zo concreet durft te voorspellen. Anderzijds kan ik meteen een paar mensen bedenken die met een beetje verbeelding aan de beschrijving voldoen. Bovendien is de absolute meerderheid van de mannelijke bevolking donkerharig.

  Ik zal kinderen krijgen. Nu nog niet, maar over een paar jaar. Dat is dus de leeftijd waarop de gemiddelde Vlaamse vrouw haar eerste kind krijgt. Ook het aantal – twee – voldoet aan het Vlaamse gemiddelde. Ik vraag me af of Kiaria ooit aan iemand vertelt dat ze géén kinderen zal krijgen. Of dat er zes spruiten op haar liggen te wachten.

  Maar toegegeven, op den duur worden haar analyses concreter en juister. ,,Je moet je broers wat meer loslaten’’, zegt ze terecht. Volgens professor Betz kan dat, omdat ik dan zelf al wat heb verteld. Inderdaad, het feit dat ik als oudere zus vraag of ze iets weet over mijn broers, wijst erop dat ik vaak aan hen denk. ,,De klant beseft meestal zelf niet dat hij of zij diegene is die alles vertelt. De astroloog zegt dat ze een groot probleem ziet en dan vult die klant meteen aan. We hebben al veel van die gesprekken opgenomen op video. Achteraf denkt de klant dat de waarzegger alles verteld heeft. Pas als we de videobeelden laten zien, heeft hij of zij door dat ze zelf het verhaal hebben gedaan.’’

  Ik check of mijn helderziende ook iets kan zeggen over het profiel van mijn broers zonder hen te zien. Ze bekijkt hun geboortedata en komt ook tot het cijfer drie. ,,Het zijn allebei heel intelligente en slimme jongens. Studeren ze voor arts?

  Mijn moeder zou het graag horen, denk ik, en ik schiet in een lach. Kiaria merkt mijn reactie en corrigeert me. ,,Maar ze studeren allebei niet graag, hé. Jammer, want ze verspillen hun talent.’’ Op die manier krijg ik weer een analyse die met een beetje goodwill wel kan kloppen.

  Ik verlaat het huis met het advies dat ik moet paardrijden en zwemmen. Ik moet dringend ook eens naar muziek luisteren. Als ik haar zeg dat ik dat bijna dag en nacht doe, verbetert ze me. ,,Ja, maar je moet naar klassieke muziek luisteren. Dat doe je nu niet, hé?’’

  Ik geloof er allemaal weinig van, en toch heb ik een raar gevoel. Al bij al waren de voorspellingen hoopvol en positief. Mijn mindere periode zal nog een drietal maanden duren, maar dan is de ellende voorbij. Stel je voor dat het toch waar is… En dat weet ik allemaal voor ‘slechts’ dertig euro.

  Beaucoup de soleil

  Hetzelfde gevoel heb ik na de voorspellingen van Canndey, een telefoonastrologe. Ik voel me nu wat neerslachtig, maar daar zal spoedig een einde aan komen. Ook zij voorspelt, dit keer op basis van tarotkaarten, dat ik twee kinderen zal baren van een donkerharige man. Misschien kennen die waarzeggers er dan toch iets van? Hoewel, haar eerste zin was: ,,Je bent donkerharig en je werkt ofwel in de medische sector of je doet iets voor de staat.’’ Een bewering die voor de helft van de mensen opgaat, maar helemaal niet voor mij.

  Een gesprekje met een astrologe kost altijd 1,12 euro per minuut (bij enkele andere waarzeggers is het 0,02 euro per seconde). Ik heb dus 15 euro betaald voor mijn blijde boodschap. Een euro is gegaan naar de andere lijn die ze op dat moment kreeg.

  De anonieme dame die werkt met astrostenen – ,,de enige in de Benelux’’, beweert ze – is meteen eerlijk. ,,Je stort 50 of 75 euro op mijn rekening. Voor 75 euro krijg je een astroprofiel. Voor 50 euro formuleren de stenen een antwoord op een concrete vraag. Je hoeft er niet bij te zijn. Als je wil, krijg je een geschreven verslag. Ik gooi de stenen en dan kijk ik hoe ze vallen. Je moet wel astroloog zijn om de betekenis te vatten. Iedereen in het wereldje weet hoe moeilijk het is om met de stenen te werken.’'

  "Ik moet op voorhand wel voldoende gegevens over jou hebben, want ik kan niet in het ijle werken’’, zegt de vrouw. ,,Ik beantwoord geen vragen over andere mensen, want het moet ethisch blijven. Ook medische voorspellingen doe ik niet. Ik kan mensen toch niet zeggen dat er iets ernstigs zal gebeuren. Bovendien staat de wetenschap niet stil. Ik kan misschien wel zien dat iemand gaat sterven aan een ziekte, maar voor het zover is, kan er al een nieuwe geneesmethode bestaan.’’ Ik mag er nog eens over nadenken voor ik het doe, zegt ze.

  Ik probeer even Alice, de helderhorende. Grappig dat net een helderhorende wat aan de dove kant is. Maar momenteel kan de Kortrijkse dame geen klanten ontvangen. ,,Ik heb een maand vakantie. Mijn voorspellingen zijn zo perfect en diepgaand dat mij dat serieus vermoeit. De planeten zeggen me dat ik wat moet rusten.’’

  Ook een Franstalig ‘medium van geboorte’, die in haar advertentie belooft dat 95 procent van haar voorspellingen uitkomen, heeft geen tijd om mij te ontvangen. Haar agenda zit voor de rest van de week vol. Bovendien is ze 70 en kan ze dus niet te veel werken. Ze wenst me nog een prettige dag en "beaucoup de soleil".

  Maar er zijn ook kaartlegsters die het minder druk hebben, zoals het medium dat nochtans 200 procent zekerheid belooft. Ze woont in Sint-Truiden. Als ik zeg dat dit een beetje te ver is, zegt ze dat mensen van alle uithoeken van Vlaanderen komen voor haar uiterst correcte voorspellingen. ,,Waar woon je?’’, vraagt ze. ,,Knokke’’, is het eerste waar ik kan opkomen. ,,Ah, maar ik heb nog klanten uit Knokke!’’, zegt ze. Tiens, zouden helderzienden het niet moeten doorhebben dat ik lieg?

  En de wet?

  Astrologie is intussen een aparte rubriek in De Streekkrant . Dan gaat het niet om astrologen die even je karakter schetsen, maar om personen die je toekomst voorspellen en al je problemen oplossen. Soms zelfs medische problemen. De beloftes zijn niet min: het resultaat is 100, zelfs 200 procent gegarandeerd. Anderen beloven dat je problemen binnen de drie dagen opgelost zijn. Om het allemaal nog wat extra cachet geven, zetten sommige astrologen het woord ‘prof’ voor hun naam.

  Sommige astrologen, die meestal ook kaartlegger, helderziende en medium zijn, nodigen je uit bij hen thuis. Voor ongeveer 30 tot 50 euro voorspellen ze je toekomst. Een meer populaire tak zijn de ‘telefoonastrologen’. Dankzij een telefoontje aan gemiddeld 1,12 euro per minuut lacht de toekomst je toe, is al het negatieve verdwenen, is je geliefde teruggekeerd en heb je geen problemen meer. ,,Dit is duidelijk misleidende reclame’’, zegt professor Willem Betz van Skepp (Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudo-wetenschap en het Paranormale). ,,Hiertegen bestaat wel een klachtencommissie, maar die werkt nogal traag. Bovendien zullen weinigen een klacht indienen tegen die astrologen, want mensen die er gebruik van maken geloven erin. Meestal gaat dat om klanten die zich dan in een zwakke positie bevinden. Als er al mensen zijn die zich bedrogen voelen, zullen ze daar niet snel voor uitkomen.’’

  Het kabinet van Minister van Consumentenzaken, Freya Van den Bossche (SP.A), erkent het probleem, maar kan er weinig tegen beginnen. ,,Dit is geen consumentenbedrog, maar pure oplichterij. Dat is niet meer onze bevoegdheid, maar een zaak voor justitie.’’

  Professor Betz: ,,In theorie kunnen de parketten na een klacht optreden. Maar in de praktijk gebeurt dat zelden. Zij hebben wel andere dingen te doen.’’

  Op het kabinet van Justitie vallen ze uit de lucht. ,,Er bestaat geen wet tegen astrologie, dus kunnen wij daar niks tegen doen. We hebben ook de bevoegdheid niet om een wet op te stellen. Een ander kabinet moet dat doen. Volksgezondheid misschien?’’  Geloofwaardigheid

  Volksgezondheid komt inderdaad in aanmerking. ,,Het is frappant dat sommige van die ‘helderzienden’ op een onwettige manier geneeskunde uitvoeren. Niemand mag diagnoses stellen, tenzij je arts bent’’, zegt professor Betz.

  Verschillende telefoontjes naar de adverteerders leren dat weinig astrologen zich echt wagen aan medische diagnoses. Maar de advertenties zijn op zijn minst misleidend. ,,Ik ben genezer, 100 procent resultaat’’, belooft Mr. Padowa in De Streekkrant. Mr. Tawa helpt bij ziekte, ook 100 procent resultaat. Een kaartlegger vraagt 25 euro voor gezondheidsadvies.

  Moet Volksgezondheid hier niet tegen optreden? ,,Dit gaat om ‘genezen’ in een andere betekenis van het woord’’, luidt het op het kabinet. ,,Astrologen ontsnappen dus aan de wetgeving waaraan artsen gebonden zijn.’’

  De Orde van Geneesheren kan zijn artsen terugfluiten als ze misleidende reclame maken, maar astrologen dus niet. ,,Maar’’, zegt Volksgezondheid, ,,mensen die ervan gebruik maken, krijgen wel niets terugbetaald. Astrologen en kaartleggers vallen onder de categorie ‘alternatieve geneeskunde’. Er is geen controle op de diploma’s en hun beroep is niet erkend. Iedereen kan zich astroloog noemen.’’

  Opvallend is dat net de Vlaamse Astrologische Genootschap een probleem heeft met dit gebrek aan controle en wetgeving. ,,Mensen die bij ons zijn aangesloten, zijn ernstig bezig met astrologie. Het zijn geen oplichters. Wij zouden maar al te graag hebben dat iets gedaan wordt aan de praktijken van die adverteerders, want de geloofwaardigheid van de astrologie gaat zo verloren.’’

  ,,Astrologen kunnen iemands profiel opstellen, maar ze kunnen geen toekomst voorspellen en ze kunnen niemand genezen. Dat is onmogelijk en oplichterij. Er zou een soort wetgeving moeten komen die dit alles een beetje reglementeert.’’
  Corrigeer

  MEER NIEUWS