Klein onderhoud voor je computer

Maak je Windows-pc fit in zeven stappen

Maak je Windows-pc fit in zeven stappen
Ben je het ook beu om minutenlang te moeten wachten tot het bureaublad van Windows op je scherm verschijnt? Vooral wie veel programma’s uitprobeert, merkt dat die supersnelle pc na verloop van tijd heel wat minder kwiek reageert. Hoog tijd voor een grote schoonmaak. Deze tips werken voor computers met Windows XP, maar zijn vaak ook toepasbaar op oudere versies of Vista.
1 De pc in stand-by zetten

Ben jij iemand die vijf keer per dag zijn pc aan- en uitzet, dan moet je overwegen om de stand-bystand te gebruiken. De slaapstand zet een pc in een ‘slaapmodus’: de monitor en de harde schijf worden tijdelijk uitgeschakeld, en in sommige gevallen worden ook de ventilatoren stilgelegd. In slaapstand verbruikt een pc nauwelijks stroom. Het grote voordeel is: met één druk op de aan/uitknop schiet je pc weer wakker en kun je onmiddellijk weer aan de slag. Je pc zet je als volgt in stand-by: klik op de Start-knop, kies voor Uitschakelen en vervolgens voor Stand-by. Het scherm dooft uit en alleen het statuslampje verraadt dat de pc nog niet helemaal uitgezet is.

2 Grafische trucjes uitschakelen

Windows mag dan mooi zijn, al die visuele pracht vergt de nodige power van je pc. Zeker als je een wat minder snelle pc hebt, is het aangewezen om de toeters en bellen van Windows te beperken. Klik daarvoor rechts op het pictogram Deze Computer en vraag de Eigenschappen op. Je moet op het tabblad Geavanceerd de knop Instellingen onder de hoofding Prestaties indrukken. Je kunt nu bij Visuele Effecten aangeven hoe Windows XP eruit moet zien. Door Beste Prestaties aan te duiden, ga je voor ‘snelheid’. Klik op Toepassen om te bevestigen. Wat een transformatie, nietwaar? Maar alles gaat nu ook een pak sneller.

3 Pictogrammen op het bureaublad beperken

Vergeet niet om het bureaublad op te ruimen. Veel mensen hebben de gewoonte om hier tientallen snelkoppelingen en zelfs grote bestanden op te slaan. Handig, dat wel, maar het leidt ertoe dat Windows soms flink trager draait. Wis dus onnodige pictogrammen op het bureaublad. Windows XP heeft een ingebouwde opruimfunctie voor het bureaublad. Klik Rechts op het Bureaublad en vraag de Eigenschappen op. Onder het tabblad Bureaublad klik je onderaan op de knop Bureaublad aanpassen. Kies nu voor de knop Bureaublad nu opruimen en doorloop de wizard.

4 Defragmenteer de harde schijf

Het defragmenteren van de harde schijf is een tijdrovend, maar noodzakelijk werkje. Defragmenteren is het aaneensluitend maken van bij elkaar horende bestanden die anders over de harde schijf verspreid zouden blijven. Vooral wie geregeld programma’s installeert en deïnstalleert of bestanden verplaatst, zal merken dat de harde schijf er alleen maar trager op wordt. Een fragmentatiegraad van minder dan tien procent valt aan te raden. Je kunt dat onder Windows als volgt controleren: Klik Rechts op Deze Computer en kies voor Beheren. Er verschijnt een nieuw venster, waar je in de boomstructuur links klikt op Schijfdefragmentatie. Via de knop Analyseren kom je te weten hoe het gesteld is met je harde schijf (of schijven) en kun je eventueel de defragmentatieprocedure opstarten.

5 Schijfopruiming

Wie dacht alle overbodige bitjes te hebben opgeruimd, heeft buiten de ingebouwde tool Schijfopruiming gerekend. Die vind je bij Alle programma’s, Bureau-accessoires, Systeemwerkset. Zodra je de tool opstart, gaat die aan het rekenen: waar kan schijfruimte bespaard worden, en hoeveel ruimte dan precies? Even later krijg je het resultaat in een handig overzicht gepresenteerd. Het blijkt vooral om allerlei tijdelijke bestanden te gaan van het systeem of van je browser, om de prullenbak, enzovoort. In principe kun je hier veilig alle items aanvinken, behalve dan de laatste (Oude bestanden comprimeren): dat is een nogal drastische ingreep, die je wellicht beter onbenut kunt laten. Je krijgt meteen ook te zien hoeveel schijfruimte je selecties je zullen opbrengen. Met de OK-knop gaat de tool dan definitief aan de slag.

6 Software verwijderen

De kans is groot dat er nog behoorlijk wat software op je schijf huist die daar eigenlijk niet langer thuishoort. Dat heb je echter snel uitgevist. Ga naar de Start-knop en open achtereenvolgens Configuratiescherm en Software. Even later krijg je een scherm met links een aantal knoppen te zien. Druk op de bovenste knop (Programma’s wijzigen of verwijderen). Er verschijnt een lijst met een overzicht van de geïnstalleerde software. Rechtsboven kun je die volgens verschillende criteria sorteren: standaard gebeurt dat volgens Naam, maar de drie andere criteria (Grootte, gebruik, laatst gebruikt) lijken ons zinvoller. Zelden gebruikte (en schijfgulzige) programma’s geven zich dan meteen bloot. Je hoeft die dan maar te selecteren en op Verwijderen te drukken. Je zult natuurlijk wel zelf moeten bepalen welke software je niet langer nodig acht.

7 Taken beheren

Windows mag dan steeds robuuster worden, het kan nog gebeuren dat een toepassing plots lijkt te ‘bevriezen’. In de meeste gevallen volstaat het dan om alleen dat programma af te sluiten. Vooraleer je zoiets forceert, kun je echter beter een paar minuutjes wachten: wie weet heb je tal van andere applicaties geopend, waardoor alles wat trager loopt. Blijkt de toepassing inderdaad stevig diepgevroren, dan is het tijd om de toetscombinatie Ctrl+Alt+Delete te hulp te roepen. Daarmee schud je namelijk het ingebouwde Taakbeheer van Windows wakker.

Open het tabblad Toepassingen, en check de status van het vastgelopen programma. Wellicht zie je daar staan Reageert Niet. Hoe dan ook, selecteer hier die toepassing en druk op de knop Taak Beëindigen. Lukt het hiermee niet, open dan weer het Taakbeheer en ga naar het tabblad Processen. Spoor het bevroren exe-bestand op en druk op Proces beëindigen. Let wel, in dit geval krijg je niet meer de kans om een bestand dat die toepassing geopend had, eerst nog op te slaan. Lukt het nog steeds niet, dan zit er weinig anders op dan je pc te herstarten, door tweemaal na elkaar op Ctrl-Alt-Delete te drukken. In het allerergste geval zet je de pc botweg af, door een aantal seconden de startknop ingedrukt te houden.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees