Londen opgeschrikt door explosies

Londen opgeschrikt door explosies

Foto: afp, belga

Londen is vanmiddag opnieuw opgeschrikt door een reeks explosies op het openbaar vervoer. In totaal werden drie ontploffingen geregistreerd in de metro en één op een autobus. De explosies waren veel minder zwaar dan de aanslagen van twee weken geleden. Volgens de Britse premier Tony Blair zijn er geen slachtoffers gevallen. Hij heeft de bevolking gevraagd de normale bezigheden te hervatten. De politie maakt melding van één gewonde.
Twee weken na de aanslagen waarbij 56 doden en 700 gewonden vielen is de Britse hoofdstad opnieuw getroffen door een reeks explosies. Er bestaat nog onduidelijkheid over de gebruikte explosieven, maar de politie registreerde kleine explosies in drie metrostations: Warren Street (Noord-Londen), Oval (Zuid-Londen) en Shepherd’s Bush (West-Londen). Daarnaast was er ook een explosie op een bus op lijn 26 in Hackney (in het oosten van Londen).

Volgens de Londense politie zouden de bommen quasi gelijktijdig geëxplodeerd zijn. Mogelijk waren er meer explosies gepland, maar zijn bepaalde bommen niet ontploft. De politie evacueerde de metrostations en sloot de getroffen buurten af. Voorts werd het metroverkeer op vier lijnen stilgelegd.

Volgens de Britse premier Tony Blair zijn er bij de vier explosies geen slachtoffers gevallen. In een korte verklaring riep hij op tot kalmte en vroeg hij de bevolking de normale bezigheden te hervatten. Blair verklaarde dat de incidenten niet mogen worden geminimaliseerd en dat de explosies bedoeld zijn om de bevolking ,,angst aan te jagen en bezorgd te maken''. Hij riep ook op om kalm te reageren.

De topman van Scotland Yard, Sir Ian Blair, spreekt van één gewonde. Volgens hem ging het om een ,,ernstig incident'', maar werden bij de explosies minder zware bommen gebruikt dan bij de aanslagen op 7 juli.

De Londense bevolking werd ook gevraagd zich niet te verplaatsen. Even na 17.00 uur Belgische tijd verklaarde de politie dat de situatie stilaan weer helemaal onder controle was, dat er twee mensen gearresteerd waren en dat nog gezocht wordt naar een ,,onbekend aantal'' voortvluchtigen.
Corrigeer

MEER NIEUWS