Vlaamse scouts zijn niet meer katholiek

BRUSSEL - De grootste Vlaamse scoutsbeweging, het Vlaams Verbond van Katholieke Scouts en Meisjesgidsen (VVKSM), gaat van naam veranderen en wil afstappen van haar expliciet katholieke invulling. Zo willen ze in de toekomst een actief pluralistische houding aannemen. Dat hebben de Vlaamse scouts zondag beslist in een historisch congres waar ze zich hebben gebogen over hun identiteit.
Zo’n 800 groepsleiders van lokale afdelingen van het VVKSM kwamen zondag in Leuven samen voor hun driejaarlijkse groepsleidingscongres. Op het congres "360° Scouting" bezinden de groepsleiders en leidsters van de 650 Vlaamse scouts- en gidsengroepen zich over de toekomst en identiteit van het VVKSM. Zo werden de begrippen Vlaams en Katholiek in vraag gesteld.

Het congres besliste onder meer dat de naam VVKSM veranderd mag worden. "Er werd niet meteen voor een nieuwe naam gekozen, omdat die niet voor de hand ligt", legt verbondscommissaris Rudy Verhoeven uit. "Maar het zal simpel en duidelijk zijn en waarschijnlijk geen letterwoord. Nu al spreekt niemand over de VVKSM, maar over scouts en gidsen. Die piste zullen we volgen".

Het VVKSM stapt voorts af van de expliciete katholieke invulling. "We gaan ons actief pluralistisch opstellen. Dat moet ook de deur openen naar de tweede, kleinere scoutsbeweging FOS (Federatie voor Open Scoutisme). Pedagogisch gezien zullen we nog altijd christelijk geïnspireerd te werk gaan. Maar Jezus heeft concurrentie gekregen, zo luidde het hier", aldus Verhoeven.

De scoutsbeweging nam ook beslissingen over andere thema’s. Zo zullen zoveel mogelijk groepen een aanbod proberen te verzorgen voor gehandicapte kinderen en blijven de scouts actief werken rond leefmilieu. Er werd volgens Verhoeven ook duidelijk erkend dat het VVKSM Vlaams is. "Daar moeten we niet verlegen om zijn. Maar, we zijn Vlaams zonder politieke connotatie, wel democratisch en verdraagzaam".

Het VVKSM telt 72.000 leden en is veruit de grootste scoutsvereniging van Vlaanderen. De beweging houdt elke drie jaar een congres. Geen overbodige luxe, want uit een grootschalig producteffectenonderzoek, dat het VVKSM uitvoerde in samenwerking met de Universiteit van Antwerpen, bleek begin februari dat de huidige scoutsleiding weinig religieus, laat staan katholiek is. Over het algemeen beschouwd zijn scouts en gidsen radicaler, linkser en meer geëngageerd dan de doorsnee Vlaamse jongere De beslissingen die op het congres werden genomen moet ten laatste binnen het anderlhalf jaar gerealiseerd zijn.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees