Fit & Gezond

Kind en computer: een goede houding is belangrijk

Nog meer dan bij volwassenen is het belangrijk dat kinderen aan de computer een goede houding aannemen om rug- en nekklachten te voorkomen, ook als ze slechts één of twee uur per dag achter de computer (mogen) zitten. Dat geldt ook op school waar grote en kleine kinderen vaak hetzelfde computerlokaal moeten gebruiken
- Plaats het beeldscherm recht voor het kind, met de top van het scherm op oogniveau, zodat het kind het hoofd recht kan houden. De afstand tussen het beeldscherm en de ogen moet 50 tot 70 cm zijn.

- Idealiter staan toetsenbord en beeldscherm in één lijn zodat het kind het hoofd recht voor zich kan houden en niet voortdurend met gedraaide nek voor de computer zit.

- Het kind moet zijn schouders ontspannen naar beneden laten hangen en de ellebogen in een stand van 90 graden houden, zodat de onderarm horizontaal over het toetsenbord kan bewegen. De ideale plaats van het toetsenbord is aan de rand van het tafelblad, zodat de polsen geen steun kunnen nemen op het tafelblad terwijl men typt of de muis gebruikt.

- De ideale plaats voor de muis is zo dicht mogelijk bij het toetsenbord, zodat de spierbelasting in schouder en nek minimaal is. Houd de muis dicht bij het lichaam en houd de handen en vingers zoveel mogelijk in een rechte lijn met de onderarm. Als je de muis niet gebruikt, laat hem dan los zodat de spieren kunnen ontspannen. Er zijn voor kinderen ook speciale kindermuizen.

- Laptops zijn niet geschikt voor kinderen, tenzij de laptop op een apart beeldscherm, toetsenbord en muis kan worden aangesloten.

- De hoogte van stoel en tafel moeten aangepast zijn aan het kind. Het kind zit vaak te laag ten opzichte van de tafel omdat het bovenlichaam van een kind nu eenmaal korter is dan het bovenlichaam van een volwassene. Een in hoogte verstelbare stoel is dan een oplossing. Een telefoonboek op de stoel leggen, is geen goed idee omdat de scherpe randen een goede bloedcirculatie in de benen kunnen verhinderen. Zorg er ook voor dat het kind met beide voeten plat op de grond kan steunen, terwijl de knieën een hoek van 90° vormen. Eventueel plaatst u een voetenbankje.

- Het is ook belangrijk dat de zitdiepte aansluit op het lichaam van het kind zodat het kind rechtop tegen de rugleuning van de stoel kan zitten. Eventueel kan een stevig kussen kussen in de rug soelaas bieden.

- Zorg voor voldoende licht, maar voorkom te fel of verblindend licht.

- Zorg dat je kind zich ervan bewust is dat wanneer de arm, schouder of nek pijn begint te doen, het moet stoppen.

- Stimuleer het kind om minstens om de 20 tot 30 minuten een pauze van 5 à 10 minuten te nemen en wat te bewegen. Bewegingswetenschappers adviseren jonge kinderen max. 40 minuten per dag (inclusief de tijd op school) achter de computer te laten zitten. Dat is wellicht niet realistisch, maar twee uur per dag is volgens het Nederlandse Instituut voor Gezondheidszorg (NIGZ) wel een maximum voor kinderen uit het basisonderwijs.
Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees