Tips voor een betere fotocompositie

Neem uw tijd om een foto te nemen, en kijk vooral goed naar de compositie alvorens af te drukken. Foto's waar het onderwerp mooi in het midden staat, zijn vaak nogal saai. We geven enkele eenvoudige tips om uw compositie boeiender te maken.
1. Denk aan de gulden snede

In de Griekse oudheid had men al door dat er bepaalde punten in een schilderij zijn waar het menselijk oog vanzelf naar toe werd getrokken. Ook in de architectuur kan een bepaalde verhouding worden gebruikt die als aangenaam wordt ervaren. Deze verhouding wordt de gulden snede genoemd. De gulden snede kan je ook toepassen in de fotografie.

De gulden snede (ook bekend als “de regel van drie”) is wellicht de bekendste en meest toegepaste regel. Gelukkig is de regel ook erg gemakkelijk toe te passen. Je verdeelt je beeld horizontaal en verticaal in drie gelijke delen. Waar de lijnen elkaar snijden, ontstaat een krachtpunt. De lijnen zelf noemen we krachtlijnen. Onze hersenen ervaren onderwerpen die zich op een krachtpunt bevinden als 'aangenamer'. Het is dus ten sterkste afgeraden om je onderwerp in het midden te plaatsen.

Een voorbeeld:

Deze persfoto van ap is een mooi voorbeeld om de gulden snede te illustreren. De fotograaf heeft er hier voor gekozen om zijn onderwerp, de Turkse premier Erdogan, te fotograferen in de rechter benedenhoek van het beeld.

(Bron: www.belgiumdigital.com)

2. Kikvors- of vogelperspectief?

U hoeft niet bang te zijn om te experimenteren tijdens het fotograferen. Durf eens plat op de buik gaan liggen, of het fototoestel hoog boven uw hoofd houden. Dat levert vaak verrassende foto's op.

Wanneer u de camera veel lager houdt dan normaal spreken we van een kikvorsperspectief. Een dergelijke opname moet natuurlijk wel bij het onderwerp passen. U gebruikt een laag standpunt om objecten groter te laten lijken, om veel voorgrond in beeld te krijgen of om heel veel lucht te laten zien. Bij het fotograferen van dieren en kinderen is het bovendien belangrijk op ooghoogte te werken. En dat betekent dat u door de knieën zult moeten.

Het tegenovergestelde van het kikvorsperspectief is het vogelperspectief. Een wat hoger standpunt dan gebruikelijk kan al een betere foto opleveren. Klim eens op een stoel om een foto te maken, of houd het fototoestel gewoon boven uw hoofd. Het vogelperspectief is ook handig in een grote mensenmassa waar u op ooghoogte niet veel kan zien.

(Bron: www.pixelmania.nl)

Voorbeelden:
Vogelperspectief:


Kikvorsperspectief:
Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees