Henri d'Udekem d'Acoz veroordeeld tot boete

Henri d'Udekem d'Acoz veroordeeld tot boete
Het Gentse hof van beroep heeft graaf Henri d’Udekem d’Acoz veroordeeld tot een boete van 3.718,40 euro omdat hij zich schuldig heeft gemaakt aan belangenneming. De oom van prinses Mathilde had in 1999 als burgemeester van Poperinge een woning onbewoonbaar verklaard die net verkocht was aan zijn broer Patrick, de vader van Mathilde.
Tussen de drie broers d’Udekem d’Acoz, Henri, Raoul en Patrick, bestaat al sinds 1983 onenigheid over de verdeling van de erfenis van hun moeder. Het is die familievete die volgens het Gentse het motief geweest is voor het optreden van Henri.

Patrick d’Udekem kocht in januari 1999 een woning in Poperinge, omdat daar een van zijn dochters begraven ligt. Hij verwittigde onmiddellijk zijn broer Henri, de burgemeester van Poperinge van de aankoop. ,,Vanaf dat moment had Henri d’Udekem een belang bij een onbewoonbaarverklaring van die woonst'', zei het hof. ,,Het pand heeft immers een recht van uitweg op zijn erf, en er was met de vorige eigenaar van de woonst al gesproken over een uitbreiding van die uitweg.''

Kort na de aankoop, in maart 1999 liet Henri d’Udekem een onderzoek uitvoeren naar de geschiktheid van de woning, en in april van datzelfde jaar ondertekende hij een besluit tot onbewoonbaarverklaring. Datzelfde besluit trok hij nadien tweemaal in, omdat er procedurefouten gebeurd waren.

Volgens het hof wist Henri d’Udekem al veel langer dat de bewuste woning bouwvallig was. ,,Minstens sinds 1998 was hij op de hoogte van de toestand van het gebouw. Desondanks vond hij het toen niet nodig om maatregelen te nemen om de veiligheid van de passanten te waarborgen. Het is pas toen hij wist dat zijn broer Patrick de woonst had gekocht dat hij in actie schoot. De intrekkingen van de onbewoonbaarverklaring waren bovendien niet alleen gemotiveerd door de procedurefouten, anders had Henri het besluit opnieuw genomen, met de juiste procedure.''

Het enige motief van de burgemeester was dat hij niet wou dat zijn broer Patrick zo dicht bij hem een vaste stek had, aldus het hof. ,,Hij heeft tot vier maal toe zijn eigen belang vermengd met het openbaar belang, enkel en alleen om een persoonlijk voordeel te bekomen.''
Omdat er dus vier maal sprake was van belangenneming, vond het hof dat Henri d’Udekem d’Acoz geen opschorting kon genieten, maar dat een boete van 3.718,40 euro op haar plaats was. Hij moet zijn broer Patrick ook een voorlopige morele schadevergoeding van 1 euro betalen.

Graaf Henri d’Udekemn d’Acoz gaat waarschijnlijk in cassatie tegen zijn veroordeling wegens belangenneming. Dat heeft de advocaat van de Poperingse burgemeester, Herman Baron, laten weten na het arrest.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees