Jo Lernout wordt chocolatier

Jo Lernout wordt chocolatier

Foto: vum

BRUSSEL - Jo Lernout, ex-topman van het gekapseisde Ieperse spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie, heeft een nieuwe roeping gevonden. Hij runt nu een chocoladebedrijfje op de Filippijnen. Dat meldt het economische weekblad Trends. ,,Samen met een vriendin en wat geldelijke steun van enkele Vlaamse vrienden hebben we een fabriek opgestart'', aldus Lernout.'
Het bedrijf, Annies Belgian Chocolates, is gevestigd in de stad Angeles, zo’n 80 kilometer van de hoofdstad Manila, aldus Jo Lernout. Het bedrijf voert blokken chocolade en ingrediënten in vanuit België en verwerkt ze tot pralines en chocoladefiguurtjes.

Praline per praline

Lernout: ,,We verkopen via een verkooporganisatie en kleine kiosken. Er staan nu zo’n vijfentwintig van die kleine kiosken in de wandelgangen van de grote luxueuze supermarkten in enkele grote steden''. ,,De markt reageert goed: elke kiosk verkoopt enkele kilo’s per dag, al is het soms praline per praline, de koopkracht is er dan ook vijf keer lager dan in West-Europa'', gaat hij verder.

Het management laat Lernout over aan lokale mensen. ,,Ik pas tegenwoordig als manager, ik heb mijn les wel geleerd. Mijn rol is beperkt tot die van katalysator: ik fungeer als tussenpersoon om investeerders en een lokaal management samen te brengen rond het idee. Zelf heb ik geen aandelen in het bedrijf, en ik heb ook geen managersfunctie of handtekeningrecht'', zegt Lernout.

Voor zijn consultancyadvies krijgt hij een loon uitbetaald via een consultancybedrijf in België. ,,Daar haal ik een maandelijkse minimumwedde uit. Reiskosten en andere aan het werk gerelateerde onkosten worden door het bedrijf betaald'', luidt het.

Niet te veel startgeld

,,Ik zocht een start-up die niet te veel startgeld nodig had en vrij snel met eigen middelen kon groeien. De bedoeling is geleidelijk uit te breiden, enkele grotere winkels als verdeelpunt te vinden en eventueel uit te voeren naar enkele buurlanden'', besluit hij.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees