300.000 gezinnen doen het licht uit

300.000 gezinnen doen het licht uit

Het stadhuis van Brussel, voor en tijdens de actie Foto: belga

BRUSSEL - Zowat 300.000 gezinnen deden donderdagavond iets voor 20 uur het licht uit, tijdens de acite ,,Geef de planeet vijf minuten rust''. Elia, de beheerder van het Belgische elektriciteitsnetwerk, registreerde een daling van het elektriciteitsverbruik van 2,7 procent geregistreerd. Het gaat om 325 Megawatt in vijf minuten.

Niet alleen gezinnen doofden het licht vijf minuten lang. Ook heel wat publieke instellingen deden van 19.55 tot 20 uur het licht uit. Zo hulden het stadhuis van Brussel en de VRT-toren zich even in duisternis.

Het gaat om een internationale actie, die vanuit Frankrijk overwaaide naar de rest van Europa. Onder andere de Eiffeltoren in Parijs en het Colosseum in Rome waren vijf minuten lang niet verlicht.

,,In België werd de actie werd goed gevolgd, maar we hebben alleen grove schattingen'', zegt Lise Mulpas, woordvoerster van Elia. ,,We hadden verwacht dat tussen 150.000 en 300.000 families zouden deelnemen aan de actie, dus de balans is positief.''

Toen om 20 uur het licht opnieuw aanging, waren er geen problemen. ,,We waren voorzien op een piek in het elektriciteitsverbruik, dus konden we daar gepast op reageren'', luidt het.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees