CD&V-N-VA wil volledig rookverbod in horeca

CD&V-N-VA wil volledig rookverbod in horeca
CD&V-N-VA komt met een wetsvoorstel op de proppen om in de horeca een algemeen rookverbod in te voeren. Nu geldt dat verbod alleen tot restaurants. Dat leidt tot onduidelijkheid, vindt CD&V-N-VA. Ook op de werkvloer zou niet meer gerookt mogen worden.
Sarah Smeyers (N-VA), Nathalie Muylle, Jef Van den Bergh (allen CD&V) en de senatoren Dirk Claes (CD&V) en Louis Ide (N-VA) hebben in Kamer en Senaat een wetsvoorstel ingediend.

De bestaande wetgeving was een eerste stap in de goeie richting, klinkt het. Maar het klopt niet dat voor jeugdhuizen, sportinfrastructuren en culturele instellingen strengere regels gelden dan voor gewone cafés. Dat is een oneerlijke situatie.

Bovendien heeft ook het horecapersoneel recht op een rookvrije werkomgeving, argumenteert CD&V-N-VA.

Steeds meer Europese landen hebben een rookverbod ingevoerd: dat doet vrezen dat ons land de boot aan het missen is, klinkt het.

Uitzonderingen

Om tegemoet te komen aan de vragen van de rokers, voorziet het wetsvoorstel in één uitzondering. Zowel bedrijven als horeca-uitbaters kunnen onder bepaalde voorwaarden een rookkamer installeren waar wel nog gerookt mag worden.

Om de horeca financieel tegemoet te komen, stelt CD&V-N-VA voor om het wetsvoorstel te koppelen aan fiscale aftrekmaatregelen of de verlaging van het geldende btw-tarief in de horecasector.

Formaat, de koepel van jeugdhuizen, is al lang vragende partij voor zo’n verbod.
Corrigeer

MEER NIEUWS