Soennitische protesten tegen executie van Saddam

BAGDAD - Op verschillende plaatsen in Irak zijn maandag honderden soennieten de straat opgegaan om te protesteren tegen de ,,overhaaste'' en ,,onwaardige'' wijze waarop de oud-dictator Saddam Hussein is geëxecuteerd.
Op verschillende plaatsen in Irak zijn de afgelopen dagen soennieten de straat opgegaan om te protesteren tegen de overhaaste en onwaardige wijze waarop de vroegere sterke man Saddam Hussein is geëxecuteerd. Op een clandestiene video van de ophanging is te zien en te horen hoe sommige aanwezigen bij de ophanging Saddam, een soenniet, in zijn laatste ogenblikken bespotten en de naam van de sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr scandeerden. Al-Sadr staat aan het hoofd van een van de gewelddadigste milities in Irak en oefent grote invloed uit op de regering van premier Nouri al-Maliki, die er sterk op had aangedrongen dat Saddam nog voor de jaarwisseling terechtgesteld zou worden.

In Samarra liet de Iraakse politie woedende soennieten de zwaar beschadigde, sjiitische Gouden Moskee binnen nadat ze hadden gedreigd met geweld. Ze marcheerden er demonstratief doorheen met een (lege) doodskist en portretten van Saddam. Een aanslag op de moskee, tien maanden geleden, leidde tot een escalatie van het sektarisch geweld tussen soennieten en sjiieten.

In Azamiyah, een soennitische wijk in het noorden van de hoofdstad Bagdad, kwamen eveneens honderden demonstranten bijeen om Saddam te gedenken. ,,De Baath-partij en de baathisten bestaan nog in Irak en niemand kan hen marginaliseren'', zei de 48-jarige Samir al-Obaidi.

In Dor, 125 kilometer ten noorden van Bagdad, waren honderden op de been om een groot mozaiek met de beeltenis van Saddam in te wijden. Bij een moskee in zijn vroegere woonplaats Tikrit werden schapen geofferd in naam van Saddam; de muren van de moskee waren volgeplakt met blijken van medeleven van stammen uit Zuid-Irak en Jordanië. Op een protestbijeenkomst in de Jordaanse hoofdstad Amman liet Saddams dochter Raghad zich even zien.

Eerste rechter noemt uitvoering onwettig

Saddam werd zaterdagochtend bij dageraad opgehangen, luttele dagen nadat het beroep tegen zijn doodvonnis wegens de moord in 1982 op 148 mensen uit het sjiitische dorp Dujail was afgewezen. Veel soennieten waren verontwaardigd dat Saddam ter dood werd gebracht op de dag dat soennieten de vieringen beginnen voor Eid al-Adha, een belangrijk offerfeest. Volgens de eerste rechter in het Dujail-proces, Rizgar Mohammed Amin, was de voltrekking van het doodvonnis tijdens Eid al-Adha in strijd met de Iraakse wet. Rizgar, een Koerd, werd als voorzitter van het tribunaal dat Saddam berechtte verwijderd na klachten van sjiitische zijde dat hij te mild was voor de verdachte.

De Iraakse autoriteiten meldden maandag dat in 2006 in totaal 16.273 Irakezen door geweld om het leven zijn gekomen. Onder hen zijn 14.298 burgers, 1.348 politiemannen en 627 militairen.
De Iraakse politie meldde op nieuwjaarsdag de vondst van veertig lijken in Bagdad. Alle slachtoffers waren gehandboeid, geblinddoekt en met kogels doorzeefd. Vijftien lichamen werden gevonden in het voornamelijk industriële district Sheik Omar in Noord-Bagdad. Dinsdag werden in het noorden van de stad de lichamen van vijftien omgebrachte personen gevonden.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees