Vrouw met tbc aan de boemel

De politie spoort een vrouw uit Hofstade op die met tuberculose is besmet. Tegen de afspraken in bezocht ze een van haar favoriete cafés. Mogelijk is ze aan de boemel in carnavalvierend Aalst.
Eerder deze week werd tbc vastgesteld bij de 40-jarige vrouw uit Hofstade. De voorbije dagen kreeg ze een geneesmiddelenbehandeling in het ziekenhuis. Ze werd intussen ontslagen, op voorwaarde dat ze geen alcohol zou gebruiken of cafés zou bezoeken.

Vrijdagavond werd de vrouw gesignaleerd in een van haar favoriete cafés. De cafébaas vroeg haar zijn zaak te verlaten. Bekenden van haar vermoeden dat ze dan verder is getrokken naar andere cafés en mogelijk naar het centrum van Aalst, waar het carnavalsfeest volop op gang komt.

Omdat er besmettingsgevaar dreigt, spoort de politie de vrouw op. Gisteren in de vooravond was er van haar geen spoor. Een cafébaas kreeg van de dame een brief waarin ze onder meer schrijft: ‘Ik begrijp dat je mij niet meer binnenlaat. Maar ik hou van jullie, ook al ben ik soms een zatte trien’.

‘Het is bijzonder egoïstisch van deze vrouw om zich onder andere mensen te begeven’, zegt viroloog Marc Van Ranst van de KU Leuven. ‘De ziekte is bijzonder besmettelijk en je kan weinig doen om een besmetting te voorkomen. Tbc verspreidt zich door nauw contact, via druppeltjes in de lucht. Overvolle cafés, waar mensen dicht bij elkaar zitten, zijn de plaatsen bij uitstek om de ziekte te verspreiden.’

Iedereen kan tbc krijgen. ‘Mensen die verzwakt zijn, lopen een groter risico’, verduidelijkt Van Ranst. ‘Zo komt de ziekte vaak voor bij aids-patiënten. Ook bij kansarme mensen wordt meer tbc vastgesteld omdat zij dichter op elkaar leven.’ ‘Maar eigenlijk maakt de longziekte geen onderscheid in rang en stand. Een op de drie Belgen komt tijdens zijn leven met tbc in aanraking, maar niet iedereen wordt er ook ziek van. Er bestaat doeltreffende medicatie. Het is dan ook heel belangrijk om die nauwgezet te nemen.’

Parket en politie hebben een lijst opgesteld van personen die geregeld met de vrouw contact hadden om de eventuele haard van besmetting te detecteren en de eventuele voortzetting van de besmetting. Caféklanten in Hofstade krijgen brochures met informatie over de ziekte en met de raad om bij twijfel een tuberculinetest te ondergaan bij de huisdokter. Op 14 februari wordt een gratis testsessie georganiseerd in het plaatselijk parochiaal centrum. (hls, jla, hdw, ems)
Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees