De Spiegelaere was een man die de dingen van de zijkant bekeek

Persfotograaf Patrick de Spiegelaere overleden

Persfotograaf Patrick de Spiegelaere overleden

Foto: fvv

BRUSSEL - Patrick de Spiegelaere, die op 46-jarige leeftijd overleed aan een hersenbloeding, lag mee aan de basis van de recente bloei van de persfotografie in ons land.
Patrick de Spiegelaere behoorde in de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent tot de bijzondere lichting fotografen waar ook Lieve Blancquaert, Kristien Buysse en Johan Jacobs deel van uitmaakten. Na zijn opleiding in 1983 ging hij in 1983 aan de slag bij De Morgen, waar zijn krachtige stijl onmiddellijk opviel. Volgens zijn voormalige lesgever Michiel Hendryckx haalde hij de persfotografie in ons land uit de middeleeuwen.

De Spiegelaere werkte tien jaar voor De Morgen. Daarna begon hij als freelancer. Zijn foto’s verschenen in Knack, De Tijd, de Volkskrant en in het Magazine van De Standaard. Verder werkte hij graag voor de muziek- en theaterwereld, onder meer voor Raymond Van het Groenewoud en Het Muziek Lod. Voor de beeldhouwer Koenraad Tinel illustreerde hij een prachtige catalogus. Voor de hulporganisatie Vredeseilanden maakte hij verscheidene reportages in Afrika en Zuid-Amerika.

De Spiegelaere was een persfotograaf pur sang. Als freelancer nam hij vaak zelf initiatieven, zoals afgelopen jaar toen hij discreet premier Guy Verhofstadt volgde. Hij werkte ook aan een boek over de Europese hoofdsteden. Voor het tijdschrift DWB maakte hij een reeks over de schrijfplekken van auteurs.

,,Patrick de Spiegelaere was een man die de dingen van de zijkant bekeek’’, zegt Piet Piryns, die jarenlang met de overleden fotograaf samenwerkte. ,,Hij zag dingen die iemand anders niet zag. Op een van zijn bekendste foto’s staat de toenmalige eerste minister Wilfried Martens die naar een of andere schoonheidskoningin — ik denk dat het Miss Rusland was — zit te lonken. Patrick kwam altijd met zulke verrassende beelden aan. Hij was een echte journalist.’’

Lieve Blancquaert studeerde samen met De Spiegelaere. ,,Wij legden een gelijklopend parcours af’’, vertelt zij. ,,Eigenlijk waren we concurrenten, wat niet belette dat er een groot wederzijds respect tussen ons bestond. Patrick was een consequente fotograaf. Ik onthoud van hem vooral indrukwekkende portretten, bijvoorbeeld van jazzmuzikanten zoals Miles Davis, die hij vurig bewonderde. Hij hield ook van het Vlaamse landschap en maakte daar schitterende foto’s van.’’

Michiel Hendryckx noemt De Spiegelaere een ,,gevoelige fotograaf die zowel emotie als intelligentie in zijn beeld kon leggen’’. Hij was een belezen man, die via zijn journalistieke opdrachten een uitgebreide vriendenkring opbouwde. Patrick de Spiegelaere laat een vrouw en drie kinderen na.(gse, jvh)
Corrigeer

MEER NIEUWS