VN veroordeelt Israël én Palestijnen

NEW YORK - De Verenigde Naties hebben zaterdag zowel Israël als de Palestijnen veroordeeld voor hun hevige gevechten, en in het bijzonder voor de hoge dodentol onder de Palestijnse burgers op de Gazastrook na acties van het Israëlische leger.
Namens de Palestijnse Autoriteit had Libië de VN-Veiligheidsraad in spoedzitting bijeen geroepen om te discussiëren over de toestand op de Gazastrook. Op de vergadering zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon dat 'de taferelen die zich vandaag in Gaza hebben afgespeeld, erg verstorend waren'. Hij zei dat de hevige gevechten van zaterdag tussen de twee kampen al woensdag begonnen zijn toen Palestijnse militanten vele raketten afvuurden op doelwitten in het zuiden van Israël.

'Wij veroordelen de Palestijnse raketaanvallen', zei Ban Ki-Moon, 'en we roepen op tot het onmiddellijk staken van deze terroristische acties. Deze dienen geen doel, brengen Israëlische burgers in gevaar en zorgen voor ellende onder het Palestijnse volk.'

De Verenigde Naties erkennen Israëls recht om zichzelf te verdedigen, maar zei ook het 'onevenredige en buitensporige gebruik van geweld (te) veroordelen, dat al zovele burgers heeft gedood en verwond, onder wie ook kinderen'. 'We roepen Israël op deze aanvallen te stoppen', zei Ban. Hij vraagt ook dat Israël zich houdt aan het internationaal humanitair recht.

Zaterdag kwamen bij gevechten in de Gazastrook 61 Palestijnen om het leven, onder wie ook burgers. Ook onder Israëlische soldaten vielen twee doden. Israël bombardeerde zaterdag ook de ambtswoning van de afgezette Palestijnse premier Ismaïl Haniyeh. Ook zondag gaan de aanvallen door.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees