Lionel Vandenberghe verdwijnt uit parlement

Lionel Vandenberghe verdwijnt uit parlement

Foto: mc

BRUSSEL - Spirit-senator Lionel Vandenberghe, de voormalige voorzitter van het Ijzerbedevaartcomité, krijgt geen verkiesbare plaats meer.
De Spirit-top heeft via het kiescollege van de partij de ontwerplijst klaar met kandidaten die een verkiesbare plaats krijgen op de SP.A/Spirit-lijst. De lijst moet wel nog goedgekeurd worden door de provinciale raden en de partijraad van 13 april.

Opmerkelijk is dat senator Vandenberghe (64) geen verkiesbare plaats meer krijgt. ,,Of hij op de senaat- of kamerlijst komt is niet duidelijk, maar het wordt geen zichtbare plaats'', klinkt het bij de top.

Vandenberghe maakte eind 2002 als toenmalig voorzitter van het IJzerbedevaartcomité een fel bekritiseerde overstap naar de politiek. In de jaren daarvoor had hij het stevig aan de stok gehad met het Vlaams Belang, die hij verweet ,,van de IJzerbedevaart een jaarlijkse Landdag van het Belang te willen maken''. Als tweede opvolger raakte hij in 2003 met 14.290 stemmen in de Senaat.

,,Een bijzonder spijtige beslissing, want het was een boeiende ervaring. Ik had ook nog een boel projecten lopen. Maar blijkbaar moet ik plaats ruimen, omdat ik al een beetje op leeftijd ben. Terwijl een partij die consequent kiest voor de diversiteit toch ook ouderen een kans moet geven. We zijn meer dan een stads- en allochtonenpartij'', reageert Vandenberghe.

Spirit stuurt voorzitter Geert Lambert van op de derde plaats naar de Senaat, en kamerlid Koen T'Sijen krijgt de tweede opvolgerplaats. ,,Ik ga toch op de partijraad alsnog mijn kandidatuur verdedigen'', zegt Vandenberhe nog.

Op zijn website plaats Spirit-kopman Bert Anciaux ondertussen een hommage aan Vandenberghe. ,,De naïeve pacifist kijkt wat terughoudend naar al het jong geweld. Wat bevreemdend, wat verbaasd. Maar altijd met onblusbare liefde en steun. Zulke eiken plant men niet meer'', schrijft Anciaux, nu hij Vandenberghe laat vallen als parlementslid.
Externe links
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees