Estland sluit consulaat in Moskou

Estland sluit consulaat in Moskou
TALLINN - Estland heeft zijn consulaat in Moskou gesloten tot de situatie normaliseert. Estland ligt zwaar onder vuur in een conflict met zijn oosterbuur Rusland over de verplaatsing van een omstreden oorlogsmonument.
Al zes dagen kamperen tientallen jongeren voor de Estse ambassade in Moskou en jagen zij de Estse ambassadrice Marina Kaljurand op. Zij probeerden ook een persconferentie te verhinderen waarop de diplomate aankondigde dat het Estse consulaat in Moskou dicht gaat 'tot de situatie normaliseert'. De ambassadrice zei dat zij is aangevallen en dat de manifestanten 'met het akkoord van de autoriteiten handelden'.

Woordvoerder Michaïl Kamynin van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei volgens het onafhankelijke persbureau Interfax dat de 'uitbarsting van passies en de reactie van de civiele maatschappij zijn geprovoceerd door het verplaatsen door de Estse autoriteiten van een monument ter ere van de Sovjetsoldaten in de Tweede Wereldoorlog.

De Estse president Toomas Hendrik Ilves zei dat de 'story van het bronzen standbeeld' voorbij is. Het verhuist, samen met de nabij begraven stoffelijke resten, naar een 'waardige plaats op een kerkhof', berichtte het officiële Russische persbureau Itar-Tass. 'Het wordt tijd dat men de nagedachtenis aan oorlogsslachtoffers niet meer voor politieke en andere onaanvaardbare doeleinden gebruikt', aldus de bewindsman die vindt dat de crisis tussen beide landen diplomatiek dient opgelost.

De Europese Unie heeft gezegd dat Moskou zijn verplichtingen van de Conventie van Genève moet nakomen en ervoor moet zorgen dat de ambassades van Europese landen naar behoren blijven werken. Ook de Zweedse ambassadeur werd aangevallen toen hij de Estse ambassade in Moskou bezocht.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees