Duurder vliegtuigticket moet strijd tegen aids financieren

Duurder vliegtuigticket moet strijd tegen aids financieren

Foto: rr

In de Duitse toeristische sector zijn vandaag verschillende stemmen opgegeaan tegen de invoering van een heffing op vliegtickets met de bedoeling geneesmiddelen voor de derde wereld te financieren, een initiatief dat gesteund wordt door de Franse president Jacques Chirac.

Twaalf landen kondigden de voorbije week aan dat ze het eens zijn over het principe om een taks te heffen op vliegtickets. De heffing zou hoofdzakelijk dienen om de strijd tegen aids, malaria en tuberculose in de arme landen te financieren.

In Frankrijk wordt de taks, die tot veertig euro kan bedragen, ingevoerd vanaf 1 juli voor de passagiers die opstijgen vanop een Franse luchthaven.

,,Puur populisme"

,,Voor de toeristische sector is het absoluut onaanvaardbaar (...) dat de klanten van luchtvaartmaatschappijen moeten bijdragen aan de financieringen", verklaarde Klaus Laepple, de voorzitter van de toeristische federatie BTW, in Berlijn tijdens een persconferentie.

,,De maatregel is puur populisme", zei hij beschuldigend. ,,Ik roep de Duitse regering op de taks op de tickets te weigeren". De maatregel ,,zal grote schade toebrengen aan de luchtvaartmaatschappijen", meende hij en benadrukte dat het gaat om ,,een markt die erg prijsgevoelig is".

,,Wapenhandelaars zouden taks beter betalen"

De baas van de tweede grootste Duitse luchtvaartmaatschappij, de lagekostenmaatschappij Air Berlin, gaf eveneens kritiek op het initiatief. ,,In plaats van de luchtvaartmaatschappijen, die toeristen naar de ontwikkelingslanden brengen, te belasten, zouden de wapenhandelaars beter de taks betalen", aldus Joachim Hunold in het tijdschrift Euro am Sonntag.

,,Taks kan concurrentie schaden"

De Duitse regering reageerde tot nu toe eerder terughoudend op het Franse voorstel omdat zij meent dat de taks de concurrentie kan schaden als de maatregel niet door een voldoende aantal landen wordt toegepast.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees