Rode Kruis Vlaanderen: ,,Geen communautaire kwestie''

Rode Kruis ontslaat persoonlijke assistente prinses Astrid

Rode Kruis ontslaat persoonlijke assistente prinses Astrid

Prinses Astrid Foto: vcb/corelio

BRUSSEL - Het Vlaamse Rode Kruis heeft op een speciale gemeenschapsraad Stefanie Rutten ontslagen, de persoonlijke assistente van prinses Astrid die sinds '94 nationaal voorzitster is.
Het bericht werd de kranten bevestigd door Michel Leduc, communicatiedirecteur van het Rode Kruis. Begin februari riep de Vlaamse delegatie haar leden bijeen voor een speciale gemeenschapsraad. Daarbij werd beslist om de samenwerking met Rutten, de link tussen de vrijwilligersorganisatie en voorzitster Astrid, stop te zetten.

Rutten heeft inmiddels een kortgeding ingespannen voor de Brusselse rechtbank om haar ontslag aan te vechten. Volgens haar advocaten is het ontslag niet rechtsgeldig, omdat de verbrekingsbrief niet uitging van het Belgische Rode Kruis, waarmee hun cliënt op 17 februari 2005 een overeenkomst ondertekende. De brief werd niet ondertekend door de personen die statutair gemachtigd zijn om voor het Belgische Rode Kruis op te treden, aldus de advocaten.

Paleis geeft geen commentaar

Omdat de rechtszaak nog lopende is, geeft het paleis geen commentaar op het ontslag. Dat heeft Michel Malherbe, woordvoerder van het koninklijk paleis, zaterdag voor prinses Astrid telefonisch laten weten aan Belga.

,,Het is de bekommernis van prinses Astrid dat de financiële transparantie en de regels van deugdelijk bestuur als prioritair dienen beschouwd te worden bij een humanitaire organisatie met een geconsolideerde bedrijfsopbrengst van 200 miljoen euro. Een organisatie die in grote mate beroep doet op overheidsfinanciering en aanspraak maakt op gelden van het brede publiek'', wlde Malherbe wel kwijt.

,,Geen communautaire kwestie''

Het ontslag draait om het slecht uitoefenen van de job en heeft niets te maken met communautaire of financiële problemen. Dat benadrukt de voorzitter van Rode Kruis Vlaanderen, Guido Kestens. ,,Integendeel'' stelt de voorzitter. ,,De verstandhouding met onze Franstalige collega’s, alsook hun financiële situatie, is de laatste jaren aanzienlijk verbeterd.''

De functie van assistente ontstond op aanvraag van Astrid zelf, reageert de organisatie. ,,Haar hoofdopdracht was communicatief gericht en dat gebeurde niet volgens de afspraken, noch voldeed het aan de voorwaarden.'' aldus Kestens.

Zo was Rutten in dienst om de communicatie tussen prinses Astrid, en de drie verschillende taalgemeenschappen van Rode Kruis België te verbeteren. Rode Kruis België herbergt al 35 jaar een Vlaamse, Franstalige en Duitstalige afdeling. Elke gemeenschap heeft een eigen boekhouding, voorzitter, directie en raad van bestuur, enkel werd er geen aparte rechtspersoon gecreëerd.

Rode Kruis Vlaanderen benadrukt eveneens formeel geen rechtsreeks conflict te hebben met de prinses. Al wijzen ze, los van de actuele polemiek rond de assistente, wel op een almaar groter wordende invloed op haar standpunten door haar verschillende externe adviseurs.
Corrigeer

MEER NIEUWS