Paus benoemt nieuwe aartsbisschop van Warschau

WARSCHAU - Paus Benedictus XVI heeft de Poolse bisschop Kazimierz Nycz benoemd tot aartsbisschop van Warschau, heeft de Poolse bisschoppenconferentie bekendgemaakt.
De 57-jarige Nycz is bisschop van Koszalin-Kolobrzeg in het noorden van Polen. Hij volgt aartsbisschop Stanislaw Wielgus op, die vlak voor zijn installatie op 7 januari terugtrad nadat hij had toegegeven dat hij had samengewerkt met de communistische geheime politie. Het terugtreden van Wielgus veroorzaakte een schok in de invloedrijke Poolse katholieke kerk, waarvan velen met het beeld van de vorige paus voor ogen geloofden dat die altijd dapper verzet had geboden tegen het communisme.

Paus Johannes Paulus II benoemde Nycz in 1988 tot bisschop van Krakau, waar Nycz de laatste drie bezoeken van de paus aan zijn geboorteland organiseerde. In 2004 verhuisde Nycz naar Koszalin-Kolobrzeg.

Het hoofd van het Poolse Katholieke Informatiebureau, Marcin Przeciszewski, zei in een reactie tegen het Poolse persbureau PAP dat Warschau een bisschop als Nycz nodig heeft. ,,Een bruggenbouwer'' noemde hij Nycz.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees