VS willen nieuwe kernkoppen

WASHINGTON - De eerste productie van nieuwe kernkoppen in de Verenigde Staten in meer dan 20 jaar nadert. De bevoegde autoriteiten voor Nationale Nucleaire Veiligheid (NNSA) beslisten naar eigen zeggen vrijdag voor een concreet ontwerp, dat door het Lawrence Livermore Laboratorium in Californië werd ontwikkeld.
Thomas D’Agostino van de NNSA verzekerde de kernwapenmachten Rusland en China tegelijkertijd dat de kernkoppen geen nieuwe bedreiging voor hen inhoudt. Ze vormen geen uitbreiding van het Amerikaanse kernwapenarsenaal, maar zijn enkel bedoeld om verouderde kernkoppen te vervangen. De explosiekracht wordt door de modernisering niet vergroot.

De Amerikaanse regering maakt zich al langer zorgen over de betrouwbaarheid van haar nucleair arsenaal, dat volgens schattingen momenteel circa 6.000 kernkoppen omvat en volgens een ontwapeningsakkoord tussen Washington en Moskou tegen 2012 tot 2200 à 1700 zal teruggeschroefd worden.

Op grond van een wederzijds testmoratorium hebben de Verenigde Staten sinds meer dan 20 jaar geen nieuwe kernkoppen meer geproduceerd. In de plaats daarvan onderhield en moderniseerde de VS het bestaand arsenaal om de kernkoppen inzetbaar te houden.

Het nu gekozen model overtreft een concurrerend ontwerp, dat door het nucleair lab Los Alamos in New Mexico werd ontwikkeld. Amerikaanse media citeerden D’Agostino zaterdag met de woorden dat het Livermore-model het grote voordeel heeft dat enkele onderdelen in de jaren tachtig reeds uigebreid getest werden. Daarmee heeft de Amerikaanse regering er
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees