Open Vld eist onderzoek naar ABX

BRUSSEL - Herman De Croo (Open Vld) wil dat het parlement een commissie opricht die de verkoop en de werking van ABX, de voormalige pakjesdienst van de NMBS, onderzoekt.
De Croo neemt het initiatief na de berichten dat ABX Logistics - nu in handen van de Britse investeringsgroep 3i - 600 miljoen waard zou zijn. 3i betaalde in 2006 80 miljoen euro voor de pakjesdienst.

De Croo vraagt zich af of ABX Logistics niet onder zijn waarde is verkocht. Hij wil dat onderzocht wordt of de vrije concurrentie voldoende heeft gespeeld. 'Mogelijk liet men bij de verkoop van ABX Logistics door het niet ernstig nemen van de belangstelling van het Italiaanse bedrijf Sofipa vele miljoenen euro’s links liggen', zegt hij.

Volgens De Croo heeft de Belgische belastingbetaler over de jaren heen minstens 1,5 miljard euro verloren aan 'het avontuur'. De liberaal rekent voor zijn voorstel op de steun van Lijst Dedecker. De partij wees al meermaals op 'het wanbeheer' bij ABX. De Croo beseft evenwel dat zijn initiatief 'politiek gevoelig' ligt.

De staatssecretaris voor Mobiliteit, Etienne Schouppe (CD&V), was in 2001-2002 de topman van ABX. Hij startte in 1998 als NMBS-baas een gewaagde overnamepolitiek, waardoor de afdeling uitgroeide tot een wereldspeler in logistiek, expeditie en wegvervoer. De droom van Schouppe een internationale transportgroep rond de NMBS uit te bouwen, viel in duigen door de aanhoudende verliezen in Duitsland en Frankrijk.

Dat schrijft De Tijd.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees