Grensovergang Cyprus opnieuw heropend

Grensovergang Cyprus opnieuw heropend

Foto: AFP/Belga

NICOSIA - De Ledrastraat, een drukke wandelstraat in het hart van Nicosia die als hét symbool van de verdeling van Cyprus wordt gezien, is donderdag voor het eerst in 44 jaar opengesteld voor bewoners van zowel het Turkse als het Griekse deel van het eiland. Donderdagavond werd de straat een tijdlang weer afgesloten.
Na de opening zouden Turks-Cypriotische agenten illegaal over een deel van de straat hebben gepatrouilleerd. Uit protest werd de straat daarop twee uur lang opnieuw afgesloten. Rond 23 uur lokale tijd ging het overgangspunt weer open.

Werkploegen zijn dagen bezig geweest met puin ruimen, bestraten en het opkalefateren van verwaarloosde gebouwen in het stuk van de straat dat door de bufferzone tussen de twee delen van Cyprus loopt.

De leiders van de Griekse en de Turkse Cyprioten werden het vorige maand eens over de openstelling van de straat. Op vijf plaatsen op Cyprus kon al de oversteek worden gemaakt van het Griekse naar het Turkse deel van het eiland en vice versa, maar tot donderdag ontbrak zo'n doorgang in het centrum van Nicosia.

De Cypriotische president Dimitris Christofias en de Turks-Cypriotische leider Mehmet Ali Talat spraken in het overleg van vorige maand de intentie uit om weer te gaan praten over de hereniging van hun eiland. De openstelling van de Ledrastraat moet bewijzen dat het hun ernst is.

Onderhandelingen over de hereniging van het sinds 1974 verdeelde Cyprus, liepen in 2004 vast. In dat jaar verwierpen de Grieks-Cyprioten een herenigingsplan van de Verenigde Naties. De in februari gekozen Christofias is, in tegenstelling tot zijn voorganger Tassos Papadopoulos, bereid over machtsdeling met de Turks-Cyprioten te praten.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees