Cavendish wint opnieuw

Cavendish wint opnieuw

Foto: marc goyvaerts

De Brit Mark Cavendish (Team High Road) heeft donderdagochtend het eerste deel van de derde etappe in de Driedaagse De Panne-Koksijde (2.BC) gewonnen, een korte rit in lijn over 119 km met start en aankomst in De Panne.
Hij haalde het in een massaspurt voor de Italiaan Francesco Chicchi en de Sloveen Borut Bozic. Wouter Weylandt was beste Belg met een vijfde plaats. Voor Cavendish is het meteen zijn tweede opeenvolgende zege in deze Driedaagse. De Italiaan Enrico Gasparotto mag deze namiddag in de witte leiderstrui de afsluitende individuele tijdrit aanvatten.

Vrijwel van bij de start van deze kortste etappe in de Driedaagse muisden Kevin Neirynck, de Nederlander Jens Mouris en de Fransman David Deroo er vanonder. Zij konden al vrij snel hun voorsprong uitbouwen. Dit trio mocht ook als eerste de drie hellingen van de dag, de Monteberg, Rodeberg en Vidaignenberg, aansnijden. De maximale voorsprong van de drie vluchters bedroeg 6:15. Wanneer ze voor de tweede keer richting de befaamde poldervlakte 'De Moeren' trokken was de voorsprong al gedaald tot net onder de minuut.

Op achttien kilometer van de finish sprong Jens Mouris weg bij de leiders. Kevin Neirynck trachtte de Nederlander nog bij te benen maar slaagde daar niet in. De mannen van Topsport Vlaanderen voerden op hun beurt het tempo in het peloton fors op. Dit tot groot ongenoegen van Tom Boonen die hen tot de orde riep en hen aanmaande tot kalmte. David Deroo werd op zestien kilometer van de finish gegrepen door de grote groep. Twee kilometer verderop was dat lot ook Kevin Neirynck beschoren. Jens Mouris mocht met nog slechts twee seconden voorsprong op het peloton de enige plaatselijke ronde, van negen kilometer, aanvatten.

Wanneer Mouris bij de lurven gevat werd, trok Kristof Goddaert ten aanval. Lang duurde deze poging niet. Het signaal dan voor Janek Tombak om stevig door te trekken. Tom Boonen sprong onmiddellijk naar het wiel van de Est en bracht het hele peloton mee. De Quick Step-Innergeticploeg zette zich dan aan de kop van de grote groep maar hun taak werd al snel overgenomen door de renners van Cycle-Collstrop en die van Liquigas. Uiteindelijk haalde Cavendish het net als daags voordien na een massasprint.

De Driedaagse De Panne-Koksijde wordt deze namiddag afgesloten met een individuele tijdrit in de straten van De Panne over 13,7 kilometer. Meteen weten we dan wie de opvolger wordt van de Italiaan Alessandro Ballan, de eindlaureaat van vorige editie.
Corrigeer