Frankrijk stuurt voormalig consul en dokter naar Betancourt

PARIJS - Frankrijk heeft een voormalige Franse consul en een arts naar Colombia gestuurd om de vroegere presidentskandidate Ingrid Betancourt vrij te krijgen. Het is echter niet duidelijk of er eigenlijk wel contact is met de FARC-rebellen, die sinds meer dan zes jaar de Frans-Colombiaanse politica in hun handen hebben, schrijft Le Figaro.
Waar de missie zal verblijven is ook nog niet duidelijk. 'We moeten wachten tot onze gezanten het terrein op kunnen. Dat is lichamelijk en psychisch zeer zwaar', zei minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner. Het vliegtuig, een Falcon 50, is inmiddels in Colombia gearriveerd.

Het Elysée had woensdagavond aangekondigd dat een humanitaire missie met de steun van Frankrijk, Spanje en Zwitserland was begonnen. Sinds vorig weekend stond het met medisch materiaal uitgerust vliegtuig klaar in het geval Betancourt zou vrijgelaten worden. De politica is erg verzwakt en heeft naast hepatitis een tropische huidaandoening.

President Nicolas Sarkozy heeft zich sinds zijn ambtsaanvaarding steeds weer ingezet voor de bevrijding van de voormalige Colombiaanse presidentskandidate, wier beide kinderen in Frankrijk wonen. De zoon van Betancourt, Lorenzo Delloye, had woensdag nog een vertwijfelde 'laatste oproep' aan de FARC gericht voor de vrijlating van zijn moeder.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees