Producenten diepvriesgroenten verhogen prijs

Producenten diepvriesgroenten verhogen prijs
BRUSSEL - Producenten van diepvriesgroenten gaan hun prijzen met 5 tot 10 procent optrekken bij de jaarlijkse prijsonderhandelingen met warenhuizen, cateringbedrijven en verwerkers van diepvriesgroenten. Als reden voor de prijsverhoging noemt Jan Haspeslagh, gedelegeerd bestuurder van Ardo, een van de grootste diepvriesbedrijven in Europa, de gestegen energie- en vervoerskosten in de sector.
Dat zegt Haspeslagh woensdag in De Tijd en Het Laatste Nieuws. De sector van de diepvriesgroenten, die vooral in West-Vlaanderen is geconcentreerd, heeft opnieuw met schaarste af te rekenen. In 2005 leidden de hitte en de watersnood tot hoge prijzen en minder groenten. Dit jaar is de strenge winter de oorzaak.

De producenten van diepvriesgroenten zitten bijna door hun voorraad van zowel bloemkool, erwten, bonen, wortels als spinazie. De consumenten hebben meer verbruikt door de strenge winter. De verse en de primeurgroenten uit Spanje komen tot 14 dagen later op de markt.

De boeren zullen pas vanaf volgend jaar profiteren van de prijsverhoging. ,Bij de onderhandelingen met de boeren eind dit jaar zullen we toch hogere prijzen moeten toestaan'', zegt Haspeslagh.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees