AA Gent 2 Charleroi 1

Gent kan nog eens winnen

Gent kan nog eens winnen

Foto: belga

Van 9 maart tegen Germinal Beerschot (2-1) was het al geleden, maar in zijn laatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Charleroi kon AA Gent nog eens winnen. Belangrijker dan de 2-1-zege is de bijna zekerheid over Europees voetbal.
De bekerfinale wordt steeds meer de reddingsboei van AA Gent. Gisteren werd wel gewonnen tegen Charleroi, maar echt overtuigend was de prestatie van de Buffalo's niet. Het Ottenstadion ontplofte wel toen de tussenstanden van Anderlecht-Club Brugge op het scorebord verschenen. Want als Anderlecht tweede wordt, is AA Gent als bekerfinalist zeker van UEFA Cup-voetbal. De zege van de Brusselaars verwarmde het Ottenstadion harder dan de prestatie van de eigen jongens.

Bij AA Gent stond De Roeck weer centraal achterin en mocht Grondin op het middenveld starten. Ook Azofeifa kwam in de ploeg. Charleroi miste Kere en Théréau door schorsing. Zij werden vervangen door respectievelijk Ciman en Orlando.

Beide ploegen startten aardig. Charleroi dreigde via Akpala en een kopbal van Orlando; bij Gent stak Foley de neus aan het venster. Na zeven minuten haalde Azofeifa hard uit en Laquait hield de bal met veel moeite uit zijn doel. Na de openingsminuten moest AA Gent het initiatief laten aan de bezoekers. Rosales kreeg een pass van Ciman niet onder controle en Akpala was er als de kippen bij. Jorgacevic kwam echter onorthodox maar gepast uit doel.

Pas na 25 minuten was Gent weer gevaarlijk. Oulmers stuitte Ruiz foutief op de rand van de zestien. De knappe vrijschop van Azofeifa streelde de bovenkant van de muur en ging net over. Twee minuten later was het toch raak voor Gent, dat nu beter in de wedstrijd kwam. De voorzet van Maric vanaf links week af en Foley kopte binnen. Diallo trapte de Ier nog aan, maar diens elfde treffer van het seizoen stond op het bord: 1-0.

Na 36 minuten werkte Joseph Akpala de bal tegen de netten, maar de lijnrechter had buitenspel gezien op de pass van Sergio.

Beide ploegen hadden voor rust nog een mooie mogelijkheid. Laquait had moeite met een harde trap van Maric en Jorgacevic redde met een knappe reflex een inzet van Akpala, die alleen voor hem opgedoken was.

Akpala alleen topschutter

Net na rust maakte Akpala dan toch zijn zeventiende van het seizoen. Een afgeweken vrijschop van Smolders belandde voor zijn voeten en uit een scherpe hoek trapte Akpala de 1-1 binnen. Akpagol droeg al de gouden bal op de rug omdat hij meer uitdoelpunten had gescoord dan Barda van Genk, maar nu heeft hij ook één goal meer dan de Israëliër. Vijf minuten later claimde Akpala ook zijn achttiende seizoenstreffer, maar zijn schot stuitte via de lat niet helemaal over de lijn.

AA Gent mocht na 72 minuten wel juichen toen Olufade knap en slim Azofeifa afzonderde voor Laquait. De Costa Ricaanse uitblinker aarzelde niet en bedankte voor zijn zevende basisplaats met de 2-1. Lubijankic trapte in het slot nog een ultieme kans onbeholpen naast. AA Gent herademt na de 2 op 21 vorige week.
Corrigeer