Griekse ambtenaren en leerkrachten staken 24 uur

ATHENE - Griekse leerkrachten en overheidsambtenaren zijn vrijdag een 24-urenstaking gestart. Door hun actie zijn duizenden scholen en overheidsdiensten in Griekenland gesloten. De actievoerders eisen een hoger loon.
Verwacht wordt dat duizenden leerkrachten van lagere en middelbare scholen, samen met studenten en universiteitsprofessoren, later vandaag door het centrum van Athene en van andere grote Griekse steden zullen trekken. Om hun solidariteit te betuigen, liet de vakbond van de overheidssector weten ook voor 24 uur het werk neer te leggen. Daardoor worden overheidsdiensten, belastingdiensten en verschillende banken lam gelegd.

Leerkrachten van lagere scholen en kleuterscholen hebben als sinds de start van het nieuwe schooljaar in september gestaakt om een hoger loon te vragen. Het onderwijzend personeel wil meer financiële middelen voor de onderwijssector. Ze eisen onder meer dat de lonen voor beginnende leerkrachten met 45 pct worden opgetrokken. Ook vragen ze dat er een paar onderwijshervormingen, die de regering heeft voorgesteld, geannuleerd worden. Zo willen de leerkrachten niet weten van het plan om private universiteiten toe te laten en het aantal studenten dat slaagt voor een richting, te beperken.

De Griekse minister van Onderwijs Marietta Giannakou verklaarde dat de regering al het mogelijke heeft gedaan om tegemoet te komen aan de vragen van de leerkrachten. Zo zullen die vanaf januari 2007 elke maand 103 euro meer verdienen.

De Griekse leerkrachten behoren tot de slechtst betaalde in Europa. Het jaarsalaris van een beginnende Griekse leerkracht bedraagt 12.555 euro, tegenover 48.000 euro in Luxemburg, 19.401 euro in Groot-Brittannië, 17.465 euro in Frankrijk, 17.528 euro in Italië en 37.350 euro in Duitsland.
Corrigeer

NIEUWS