20.000 liter stookolie in Schelde

DOORNIK - Zondagavond is naar schatting 20.000 liter stookolie in de Schelde in Doornik gelekt. Aan de sluizen in Kain is een opblaasbare dam opgeworpen om de vervuiling tegen te houden. De Waalse minister van Leefmilieu Benoît Lutgen (CDH) heeft maandag het internationaal alarmsysteem in werking gesteld.
De brandweer van Doornik werd zondagavond omstreeks 19.00 uur door buren verwittigd van een sterke mazoutgeur langs de chaussée d'Antoing, in de buurt van de voormalige fabrieken Carton in Doornik.

Ter plaatse stelde de brandweer een omvangrijk mazoutlek vast. Naar schatting 20.000 liter brandstof is in de Schelde gelekt. De civiele bescherming van Ghlin komt vandaag het vervuilde product ophalen.

Ter hoogte van de kluizen van Kain zijn opblaasbare vlotten geplaatst om de mazout op te vangen en beter te kunnen verwijderen. Op de olievlek zijn grote hoeveelheden van absorberend bestrijdingsmiddel aangebracht.

Uit voorzorg en conform de geldende procedures is het internationaal alarmsysteem maandag geactiveerd, meldt Lutgen. Het is een automatische procedure. 'Dit wil niet zeggen dat er in Vlaanderen nog maar de minste vervuiling is', aldus het persbericht.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees