Vakbonden steunen staking Mechelse brandweer

MECHELEN - De Mechelse brandweer voert vanaf vandaag actie tegen de 'neen' van het Mechelse stadsbestuur over het verlof voorafgaand aan het pensioen. Het gaat om een maatregel waarbij brandweerlui op vrijwillige basis sneller dan hun zestigste op rust zouden kunnen gaan. ACOD en de onafhankelijke vakbond IFOD steunen de staking, het ACV doet voorlopig niet mee.
Tachtig tot 90 procent van de personeelsleden van het Mechelse brandweerkorps heeft maandag het werk neergelegd.

De vakbonden riepen omstreeks 8.30 uur de personeelsleden bijeen om hen te informeren over het waarom van de staking. Die komt er na de beslissing van Mechelen om, vanwege budgettaire redenen, het KB niet toe te passen dat brandweerlieden toelaat vroeger uit dienst te treden. Dat betekent dat de Mechelse pompiers tot hun 60ste zullen moeten werken, terwijl bij andere grote korpsen de leeftijd van uitdiensttreding op 58 of 56 jaar ligt.

'Ik schat dat 80 à 90 pct van het personeel de staking steunt. Na volgende vergaderingen zal dat wellicht 100 pct zijn', zegt Rudi Somers van VSOA.

ACOD en IFOD steunen de actie. 'We staan volledig achter de eisen geformuleerd door de VSOA en zijn solidair', zegt Jean Rappoort van ACOD. ACV Openbare Diensten doet voorlopig niet mee. De christelijke vakbond steunt de eisen van de collega-vakbonden wel, maar vindt de actie wat voorbarig. 'Ik had liever de vergadering met de stad afgewacht', zegt Jan Dendooven.

De stakers vragen nu zo snel mogelijk overleg met de stad. Tot dan zullen de door de politie opgeëiste pompiers enkel de 22 kerntaken van de brandweer uitvoeren. Voorlopig worden geen extra acties gepland. Het Mechelse brandweerkorps telt 87 personeelsleden, waarvan 82 operationele. Zesendertig manschappen zijn ouder dan 50 jaar.
Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees