RC Genk 2 AA Gent 0

Genk dankzij omstreden penaltyfases

RC Genk zit als enige topclub bij de laatste vier in de beker. Na verlengingen en 1-0 verlies uit, werd thuis met 2-0 gewonnen van AA Gent. Genk kreeg in een ware cupmatch van Nzolo de beslissende lichte strafschop die het vorige week niet kreeg, terwijl Gent er terecht ook een claimde.
Coaches Van Geneugden bij Genk en Preud'homme bij Gent zetten ref Nzolo de voorbije dagen onder druk. Reden was een door De Bleeckere niet gefloten strafschop voor Genk in de heenmatch. Preud'homme beweerde toen dat Gent er ook een verdiende en hoopte dat Nzolo niet zou gaan compenseren.

Maar de Gentse coach, net als zondag tegen Charleroi weer bijzonder boos op de arbiter, zat na de verlengingen gisterenavond wel met dat gevoel. In de verlengingen scoorde Genk via een licht gefloten strafschop de 2-0 voor de kwalificatie, terwijl Gent in de tweede helft geen penalty kreeg voor een minstens even duidelijke fout.

Hoe dan ook: Genk, bekerwinnaar in 1998 en 2000, zit als favoriet bij de laatste vier. Gent, vorig jaar verliezend finalist, is uitgebekerd. Het was een dubbeltje op zijn kant in de dubbele confrontatie in de kwartfinale.

Zowel in de heen- als de terugmatch waren de beide teams elkaar waard. Het waren uiteindelijk details en omstreden strafschopbeslissingen die de balans naar Genkse zijde deden overhellen.

Gent hield zijn 1-0 bonus het eerste half uur zonder al te veel problemen vast. Genk probeerde het via een geduldige opbouw, maar miste de zuiverheid, de snelheid en de openingen om gevaarlijk te zijn. Bij Gent ging het onder aanvoering van Ruiz een stuk sneller. De Buffalo's dreigden al in de derde minuut twee keer via Smolders: een kopbal net naast en een schot over. Verhulst moest zich ook reppen bij een indraaiende vrije trap van Maric.

Maar terwijl Gent licht de bovenhand had, wiste Genk toch de 1-0 uit de heenmatch uit. Op het Gentse middenveld was er dom balverlies. Carlos profiteerde en zette de bal vanop links strak richting centrum. Vossen pikte slim op en trapte in doel. Alweer een bijzonder belangrijke goal van Jelle Vossen, waarvoor anderhalve maand geleden nog gedacht werd aan een uitleenbeurt. Genk zat meteen bijzonder goed in de match. Vossen trapte uit het niets op Jorgacevic, die kort daarna een superredding nodig had op een schitterende trap in een tijd van De Mul.

Gent was ook nog gevaarlijk via Custovic en Smolders, die rakelings over de deklat trapte, maar Genk had nu het betere van het spel. Dat het vertrouwen daardoor toenam, bleek uit de verre lob die Toth meteen bij het begin van de tweede helft probeerde: Jorgacevic strekte zich en duwde in hoekschop. Die tweede helft bleef bijzonder spannend en boeiend. Maric aarzelde voor Gent te lang na een stevige ren van Myrie en plaatste een vrije trap maar net naast de kooi van Verhulst. De match balanceerde in evenwicht en leek elk moment in een van de twee richtingen te kunnen overhellen. De twee teams gingen op zoek naar de kwalificatie maar zaten ook in hun hoofd met de angst voor de tegengoal. Bij Gent zakte Ruiz wat weg, terwijl De Mul erdoor kwam bij Genk, dat via een streep van Tozser Jorgacevic tegen de grond dwong.

Vooral bij Genk beseften ze dat ze bij een Gentse tegengoal twee keer zouden moeten scoren. De Limburgers mochten blij zijn dat Nzolo geen strafschop floot toen Matoukou zijn knie in de rug van Ljubijankic plantte. Nu was het niet Genk, maar wel Gent, coach Preud'homme voorop, dat begrijpelijkerwijs razend was.

Dat werd alleen maar erger meteen bij het begin van de verlengingen die nodig waren. Thompson ontsnapte aan rood voor een charge, maar Nzolo gaf voordeel aan Genk en de doorgebroken Huysegems. Na een kapbeweging ging die over het been van Wils. Nzolo floot nu wel een strafschop. Licht, zodat de nieuwe woede van Preud'homme te begrijpen was. Alex Da Silva zette de elfmeter om. Misser Myrie

Genk dus virtueel geplaatst, al bleef ook Gent maar op één goal van de halve finales. Die ene goal die ze dit seizoen al in elke match in België scoorden. Verhulst moest goed redden voor de koppende Ljubijankic.

Ljubojevic vergat Gent de doodsteek te geven, zodat de Oost-Vlamingen tot in de slotminuut konden blijven aandringen. In de 122ste minuut slaagde Myrie er nog in om onbegrijpelijk de 2-1 vanop de doellijn over doel te koppen. Een onwaarschijnlijke misser.

Gent had net als Genk de kwalificatie verdiend, maar het was de thuisploeg die zich plaatste.
Corrigeer