Soedan wil Afrikaanse vredesmacht weg

KHARTOEM - Soedan heeft de Afrikaanse Unie (UA) gevraagd haar troepen tegen het einde van de maand terug te trekken uit de provincie Darfour. Khartoem daagt daarmee opnieuw de internationale gemeenschap uit, terwijl de strijd voortwoedt in het gebied dat ten prooi is aan een burgeroorlog.
,,De Afrikaanse Unie heeft al verklaard dat zij niet kan doorgaan in Darfour. Gezien zij haar missie na 30 september niet kan voortzetten, moeten haar troepen voor die datum vertrekken'', zegt woordvoerder Jamal Ibrahim van het Soedanese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Khartoem heeft de donderdag aangenomen resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties verworpen. Die roept op tot de ontplooiïng van een VN-strijdmacht van meer dan 20.000 manschappen ter vervanging van de AU-troepen.

Woordvoerder Noereddin Mezi van de AU zei nog geen notificatie van Soedan te hebben gekregen en aldus geen commentaar te kunnen leveren.

Soedan heeft de VN voorgesteld om eigen troepen te ontplooien ter vervanging van de AU-strijdkrachten. Maar de VS hebben dit verworpen omdat zij voor Washington ,,niet als neutraal'' gelden.

De Soedanese regering is al begonnen troepen samen te trekken in sommige zones in Darfoer. Functionarissen van de AU maken gewag van nieuwe botsingen die het gebied opnieuw in een chaos dreigen te storten.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees