Kubrick Expo kost Gent ruim 350.000 euro

GENT - Gent heeft meer dan 350.000 euro betaald om de overzichtstentoonstelling over cineast Stanley Kubrick (1928-1999) naar Gent te halen. De expo was al te zien in Frankfurt, Berlijn en Melbourne en reist ook nog naar Rome en Zurich; en misschien naar Tokio en Montréal. De makers hopen ze ook nog naar Londen en New York te krijgen.
Woensdagavond opent de expo in Gent in het provinciaal museum Caermersklooster, in het bijzijn van Kubricks weduwe Christiane. Er zijn maar liefst 800 objecten, 420 kaders en 23 videoprojectieschermen die inkijk geven in het universum van Kubrick, de maker van onder meer ''Spartacus'', ''Dr. Strangelove'', ''2001 A Space Odyssey'' en ''A Clockwork Orange''.

De provincie Oost-Vlaanderen legde volgens gedeputeerde voor Cultuur Jean-Pierre Van Der Meiren een ’uitkoopsom’ van 255.000 euro op tafel en stelt ook gratis personeel én het Caermersklooster ter beschikking. Het Filmfestival Gent legde daar nog ruim 100.000 euro bovenop, zegt gedelegeerd bestuurder Jacques Dubrulle, om de expo naar Gent te halen.

Want ook al vertoeft hij niet meer onder de levenden, regisseur Stanley Kubrick (1928-1999) wordt mogelijk dé vedette van het Filmfestival van Gent. Niet alleen komt de overzichtstentoonstelling op bezoek, het festival vertoont alle beschikbare films van de regisseur, inbegrepen documentaires over hem, én sluit zelfs af met een gemaskerd bal in de Vooruit.

Het Filmfestival had bij de opening, volgende week donderdag, wat graag Nicole Kidman, de ster uit Kubrick’s laatste film ''Eyes Wide Shut'', op de rode loper gehad. Maar die was te duur. Volgens het filmvakblad Variety gooit het Filmfestival Rome zo’n 400.000 dollar tegen haar bezoek aan.

De expo kost bijna evenveel. Dubrulle: ,,Met dat verschil dat de tentoonstelling drie maanden blijft en Nicole Kidman hier maar 24 uur zou zijn geweest.'' De tentoonstelling loopt van 5 oktober tot en met 7 januari 1007. Dubrulle gokt op 25.000 bezoekers, de deputee houdt het op 15.000 à 20.000.

Volgens Christiane Kubrick leert de tentoonstelling vooral hoeveel voorbereidend werk er in een film kruipt. Zeker voor een perfectionist als Stanley Kubrick. ,,De meeste mensen hebben er geen benul van hoeveel voorbereiding en research een film vergt: details uitwerken, locaties zoeken, tekenen en opnieuw tekenen, schrijven en herschrijven, intellectuele alsook fysieke arbeid. Het is hard labeur. Voor hem was het een ganse dag werken, dag in dag uit.''

Kubrick maakte dertien speelfilms, en bijna allemaal schreven ze filmgeschiedenis. Aan elke film is een tentoonstellingsruimte gewijd. Het publiek kan kennismaken met het volledige oeuvre, van zijn eerste korte documentaire ''Day of the Fight'' (1951) tot zijn laatste speelfilm ''Eyes Wide Shut'' (1999). Er zijn ook documenten te zien uit nooit gerealiseerde projecten zoals ''Napoleon'' en foto’s genomen door de jonge Kubrick voor het Amerikaanse tijdschrift Look. Vijfennegentig procent van de bruiklenen is afkomstig uit het persoonlijke werkarchief van de filmmaker.
Externe links
Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees