Rusland scheept De Gucht af in crisis met Georgië

Rusland scheept De Gucht af in crisis met Georgië

Foto: belga

MOSKOU - De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov wil niet weten van bemiddeling ,van de OVSE of van om het even wie" om een uitweg te vinden voor de crisis tussen Georgië en Rusland. Lavrov acht bemiddeling onnuttig, zo stelde hij in een telefoongesprek met zijn Belgische ambtgenoot en huidig OVSE-voorzitter Karel De Gucht, aldus een communiqué van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.
,,De perspectieven van een verbetering van de relaties met Georgië hangen volledig af van het toekomstig gedrag van het regime van (de Georgische president) Michail Saakasjvili (...) Bijgevolg is en kan er geen enkele nood zijn aan 'bemiddeling' van de kant van de OVSE of om het even wie voor een verbetering van de relaties", wordt Lavrov in het communiqué geciteerd.

In het communiqué van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken staat wel dat Lavrov aan De Gucht ,,zijn erkentelijkheid heeft uitgedrukt voor de geleverde inspanningen" om de door Georgië gearresteerde Russische officieren "onvoorwaardelijk" vrij te krijgen.

De Federale Overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken bevestigt dat minister De Gucht woensdag een telefoongesprek had met zijn Russische collega Sergej Lavrov. ,,Daaruit is gebleken dat de Russen op dit ogenblik geen bemiddeling van buitenaf wensen", zegt woordvoerder Rudy Huygelen in een reactie aan Belga.

De woordvoerder spreekt over een ,,goed" gesprek, waaruit ook gebleken is dat ,,Rusland zeer boos is op Georgië". De Gucht zal als OVSE-voorzitter zijn contacten met de betrokken partijen wel voortzetten om de spanningen te doen afnemen, luidt het.

De crisis tussen Rusland en Georgië ontstond na de arrestatie van vier Russische officieren door Tbilisi. De Georgische autoriteiten verdachten hen van spionagepraktijken. Minister De Gucht bemiddelde als OVSE-voorzitter persoonlijk om de vier officieren vrij te krijgen. De vrijlating gebeurde maandag. De Gucht riep in Tbilisi toen op dat Rusland ,evenzeer zijn goede wil zou tonen".

De crisis tussen Moskou en Tbilis bleek evenwel niet ontmijnd. Rusland kondigde maandag een opschorting aan van alle lucht-, land-, maritieme en postverbindingen met Georgië. De Gucht riep de Russen op om de sancties op te heffen.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees