Rice roept Palestijnse facties op onderling geweld te staken

JERUZALEM - De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice heeft radicale Palestijnse groeperingen woensdag opgeroepen de onderlinge strijd te staken en president Mahmoud Abbas te steunen.
Abbas zei woensdag dat de onderhandelingen met de Hamas over de vorming van een regering van nationale eenheid zijn vastgelopen. De afgelopen dagen zijn bij confrontaties tussen strijders van Fatah en de Hamas zeker tien mensen om het leven gekomen. Volgens Rice is een regering onder leiding van Abbas de enige mogelijkheid om het Midden-Oostenconflict uit de huidige impasse te halen.

Rice had woensdag een ontmoeting met Abbas in Ramallah. Rice verklaarde na afloop van het eerste gesprek met Abbas dat de VS ''zeer bezorgd zijn over het lot van de Palestijnen'' en zich in zullen zetten voor het verbeteren van de leefomstandigheden in de Palestijnse gebieden.

De Amerikaanse minister is bezig aan een rondreis door het Midden-Oosten. Dinsdag sprak ze met haar Egyptische en Saudische ambtgenoten, Ahmed Aboul Gheit en prins Saud al-Faisal. Het belangrijkste gespreksonderwerp was het Israëlisch-Palestijnse conflict, volgens Gheit ''de plaag van het Midden-Oosten'' en volgens Saud de belangrijkste reden dat moslims radicaliseren. ,,En van extremisme naar terrorisme is maar een kleine stap'', aldus Saud.

Rice sprak woensdag voordat ze richting Ramallah vertrok in Caïro onder vier ogen met de Egyptische president Hosni Mubarak. Over dat onderhoud is niets naar buiten gebracht.

Derde ontmoeting op korte termijn

De ontmoeting van Rice woensdag met Abbas is de derde in minder dan drie weken tijd. De Amerikaanse regering is bezig met een diplomatiek offensief om het vredesproces in het Midden-Oosten nieuw leven in te blazen. Washington heeft zijn belangrijkste Arabische bondgenoten, Egypte en Saudi-Arabië, gevraagd de seculiere Abbas te steunen in zijn politieke strijd met de Hamas en zich in te spannen voor het aantreden van gematigde regeringen in Libanon en Irak.

Israël heeft onlangs gezegd opnieuw in gesprek te willen treden met Abbas, maar weigert te onderhandelen met de Hamas-regering. Abbas overweegt nieuwe verkiezingen uit te schrijven in de hoop de Hamas, die in januari de parlementsverkiezingen won, op een zijspoor te kunnen zetten.

Volgens de peilingen is daar echter weinig kans op. Een recent opinieonderzoek laat zien dat, als nu verkiezingen zouden worden gehouden, de Fatah-partij van Abbas en de Hamas van premier Ismail Haniyeh in een nek-aan-nekrace verwikkeld zouden zijn. Fatah zou 32 procent van de stemmen krijgen, tegen de Hamas 30 procent.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees