Tegen 2015 helft minder landbouwbedrijven

Tegen 2015 helft minder landbouwbedrijven

Foto: mhb

BRUSSEL - Over tien jaar is het aantal landbouwbedrijven in Vlaanderen gehalveerd, aldus een studie van landbouwexpert Luc Busschaert die wil voorspellen waar de sector in 2015 staat. Het Nieuwsblad op Zondag kon de studie inkijken.

Het aantal landbouwbedrijven loopt al 15 jaar terug met 1.700 stuks per jaar. Dat blijft zo, stelt Busschaert, die er in 2015 nog 14.000 tot 18.000 ziet overschieten. De kleinere, niet levensvatbare bedrijven verdwijnen, en steeds vaker ook bedrijven die in de familie geen opvolger vinden.

Vooral de akkerbouw gaat een zware crisis tegemoet. De prijzen van graan en suikerbieten zullen kelderen. Verder verwacht Busschaert dat het aantal dieren de komende tien jaar zeker met 10 tot 15 procent zal dalen. Voor de consument zal de prijs van het vlees, de melk en eieren niet dalen.

De berg mest moet en zal de komende tien jaar dalen, onder meer door de imkrimping van de veestapel. Verder wijst Luc Busschaert naar betere mestverwerking. In Wenen staat een fabriek waar mest chemisch verantwoord en relatief wordt verwerkt.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees